PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

 BUCURESTI, B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1 0770.617.707

 RESITA, Aleea Tarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caras Severin 0770.617.982

 DEVA, Str. Imparatul Traian, nr. 33, parter (in incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

Blog

Ce articole am mai scris?

De cate feluri poate fi surditatea?

Ne mai odihnim un pic?

Acum ca am inceput sa destelenim cat de cat itele incalcite ale problemelor de auz, poate nu e o idee rea sa taifasuim putin despre tipurile importante de surditate (hipoacuzie) cu care ne putem confrunta. Popasul nostru va fi asadar dedicat acestui subiect.

 

Te-ai pomenit ca nu mai auzi bine. Inainte de a te panica, n-ar fi rau deloc sa consulti un medic ORL. Acesta te va consulta si te poate orienta catre O SOLUTIE, fie medicamentoasa (atunci cand este posibil si necesar), fie chirurgicala (numai cazurile selectionate), fie, de cele mai multe ori, REABILITARE AUDITIVA PRIN PROTEZARE. Echipa medic ORL-ist + audiolog este cea mai in masura a stabili un diagnostic corect si o solutie potrivita. Din momentul in care s-a decis necesitatea protezarii auditive, se va “suda” si consolida o colaborare a la longue intre pacient si audiolog – audioprotezist. Impreuna, se stabileste tipul de aparat auditiv, in functie de necesitatile, preferintele si posibilitatile pacientului, conform sfatului audiologului.

Dar sa ne oprim un pic asupra diagnosticului de hipoacuzie (sau sinonim – surditate). Aceasta este definita ca scaderea acuitatii auditive – uni- sau bilaterala – iar cand auzul este pierdut complet, o denumim COFOZA. Cel mai comun test pentru depistarea acestei afectiuni este faimoasa audiograma – tonala si vocala. Desi este un test subiectiv, a castigat cel mai mult teren prin simplitatea efectuarii si fidelitatea rezultatelor. Cuantificarea pierderii se face in functie de media pragurilor auditive tonale in conducere aeriana (la casti). Fara a insista prea mult asupra aspectelor tehnice, vom face o scurta clasificare a tipurilor de pierdere auditiva (in functie de mecanismul de producere – cea mai uzitata clasificare).

Astfel, intalnim 3 mari tipuri principale de surditate: de transmisie, neurosenzoriala (impropriu denumita uneori de perceptie) si mixta.

Hipoacuzia de transmisie presupune afectarea transmiterii sunetului prin urechea externa (pavilion, canal auditiv) si/sau medie (timpan, casuta osisoarelor – plina in mod normal cu aer via trompa lui Eustachio – si osisoarele propriu-zise: ciocan, nicovala, scarita). Aceasta poate fi reversibila sau nu; iar ca durata in timp, poate fi acuta, subacuta, cronica (cazurile asociate de obicei cu ireversibilitatea). Se inregistreaza o scadere a auzului pentru vocea soptita si pentru vocea de conversatie (senzatie de urechi infundate) – astfel, creserea volumului sursei de sunet duce de obicei la o buna intelegere, fara aparitia distorsiunilor (in surditatea de transmisie pura, urechea interna si nervul acustic functioneaza normal). Cateva cauze implicand acest mecanism: boli ale pavilionului si conductului auditiv – malformatii, stenoze (ingustari partiale sau totale), corpi straini, inflamatii, tumori (benigne sau maligne); boli ale timpanului (perforatii – traumatice sau in otite, inflamatii, sechele cicatriciale – post-traumatice sau post-otitice); boli ale lantului osicular (malformatii, intreruperi – traumatisme, supuratii, imobilizari – prin sechele cicatriciale si/sau otoscleroza – boala prin excelenta protezabila cu succes). Ar mai fi de mentionat bolile produse prin tulburari ale presiunii tubare (adica ale presiunii din urechea medie – casuta timpanului – asigurate prin functionarea tubei lui Eustachio). Mecanismele de deschidere si inchidere ale acestei trompe/tube pot fi afectate, atat in conditii normale – predispozitie individuala, raceli puternice cu inflamarea globala si infundarea nasului si a trompei (soldate adesea cu otita seroasa, barotraumatisme – modificari prea bruste ale presiunii atmosferice (zboruri, scufundari etc.). 

Surditatea neurosenzoriala (“de perceptie” – termen popular, desi impropriu), putand merge pana la cofoza (auz complet pierdut), implica afectarea transmiterii sunetului la nivelul urechii interne, al nervului si/sau prin viciu de perceptie corticala (la nivel de creier). Se inregistreaza un auz diminuat pentru vocea de conversatie si, de obicei, absent pentru vocea soptita. Ca si cauze posibile, mentionam in primul rand leziunile cohleare (ale melcului din urechea interna, cu care auzim): malformatii, traumatisme, trauma sonora – afectarea prin expunere la zgomot, presbiacuzia – afectarea in contextual varstei, ototoxicoza – medicamente ce ataca celulele auzului, inflamatii, boli ale urechii medii extinse la cea interna – inflamatiile sau otoscleroza labirintizata, leziuni ale nervului acustic si/sau ale creierului – tulburari vasculare, intoxicatii, zona zoster, meningite, nevrite, tumori.  

In fine, in surditatea de tip mixt, intalnim mecanisme combinate: leziuni atat ale urechii medii si/sau externe, alaturi de afectarea urechii interne, a nervului acustic si/sau ale creierului.

In orice categorie te incadrezi, iti recomandam calduros un consult la medical ORL-ist si te invitam (la fel de calduros) pentru testarea gratuita a auzului, in “atelierul” nostru de sunete, pe nume Audio Alfa, unde putem “mesteri” cu succes o solutie pentru (aproape) orice fel de problema de auz! Tot aici, iti putem oferi (aproape) orice explicatie suplimentara de care ai nevoie.

Speram ca v-a placut “popasul”, haideti cu noi mai departe

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru ca asa am fost claditi si asa ne-am dorit sa ramanem; suntem altfel pentru ca oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali si merita tot ceea ce este mai bun din partea noastra
 

BUCURESTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, Bucuresti - 0770.617.707


RESITA 

Aleea Tarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caras Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Imparatul Traian, nr. 33, parter (in incinta CARP, in spatele Spitalului Judetean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005

Hai sa ne cunoastem!