PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

BUCUREȘTI , B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scară A, parter, ap. 1 0770.617.707

REȘIȚA , Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caraș-Severin 0770.617.982

DEVA , Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

CÂMPULUNG MOLDOVENESC, Calea Bucovinei, nr. 53  0771.550.164

Blog

Ce articole am mai scris?

Atunci când ești “într-o ureche”, ce este de făcut?

Dragii noștrii, în Aventura noastră pe Tărâmul Sunetelor mai facem o oprire și vă vom detalia cu ce “unelte” mai venim în a remedia diferitele deficientele de auz. De această dată aducem în atenția voastră o soluție pentru situațiile în care puteți ajunge/sunteți “într-o ureche” (să nu vă fie cu supărare).    

     Sistemele de tip CROS reprezintă o deosebită inovație în lumea soluțiilor pentru auz, dedicată unei categorii aparte de pacienți, mai exact celor cu o pierdere de auz unilaterală care iese din spectrul protezabilității. Urechea opusă poate fi normală sau poate avea o pierdere auditivă protezabilă. 

     Pierderea neprotezabilă despre care vorbim se încadrează în categoria de pierdere profundă (medii ale pragurilor auditive de peste 95 dB) sau chiar a cofozelor (auz complet absent). Astfel, ne referim la ceea ce înseamnă auz inutilizabil de partea respectivă – protezarea auditivă “clasică” nu aduce nici un beneficiu. 

     Pacientul cu pierdere unilaterală reprezintă o provocare aparte în ceea ce privește protezarea auditivă eficientă. Chiar și în cazurile în care auzul este excelent de partea opusă, surditatea unilaterală este în mod evident debilitantă, întrucât pacientul nu poate auzi și înțelege atunci când i se vorbește din partea problematică. Este o idee foarte proastă în a ignora această problemă (de altfel neplacută și frustrantă în mod cotidian), întrucât deprivarea unei părți din creier de informație auditivă atrage după sine pierderea “hârtii auditive” respective. Practic, una din emisferele creierului își pierde memoria auditivă (efectiv, creierul nostru “uită să audă” – se pierde capacitatea de a interpreta și întegra corect semnalele acustice, de a recunoaște și întelege vorbirea, muzica și alte categorii de sunete). Astfel, aria auditivă respectiva suferă tulburări majore, ce se extind în timp și la alte conexiuni neuronale, de aceeași parte și de partea opusă. În acest mod, urechea defectă “trage după ea” și urechea bună. În timp, se instalează oboseală, apoi un întreg cortegiu de simptome (similar pierderilor “clasice” – bilaterale): anxietate, stres, depresie, tulburări de memorie, de atenție și gândire, tulburări ale echilibrului – amețeli, risc de căderi, hipertensiune arterială si multe altele. 

     În continuare, vom încerca să demontam un mit încetățenit din păcate în mentalitatea generală. El sună cam asa: “Lasă că am o ureche bună, face asta treaba pentru amandouă”. De altfel, până nu demult, chiar medicul specialist (sau audiologul, după caz) îți spunea: “Îmi pare rău, nu avem ce face, încercați măcar să aveți grijă de cealalta ureche…” Descurajant, nu?

     Adevărul este următorul: urechea sănătoasă nu poate să suplinească lipsa “partenerei” ei, nu poate să îi compenseze celeilalte urechi lipsa auzului, nu poate să “lucreze” cât pentru două. Acest fapt se produce în mod previzibil în natură, din cauza așa-numitului “efect de umbră” al capului (“head-shadow effect”) – sunetele ce ajung de partea urechii făra auz sunt impiedicate de către cap să ajungă în partea opusă (cea bună), înregistrându-se o scădere de circa 7 decibeli în intensitatea semnalului acustic (decibeli cruciali, ce pot însemna distincția între a întelege vorbirea și a nu o detecta măcar). Practic, nimeni nu va putea auzi la un nivel satisfăcator sunetele venind din direcția cu auz absent, indiferent cât de bună ar fi cealaltă ureche. Cum lesne se poate intui, problema se complică mult în situația în care și urechea “bună” prezintă un grad de pierdere auditivă. 

     Acum, să revenim la subiectul “arzător” al soluției pentru această problemă. Subiect care dă titlul poveștii noastre. 

     Atunci când una dintre urechi are o pierdere de auz prea mare pentru a mai putea fi protezată, sistemul CROS aduce o rezolvare foarte ingenioasă acestei dificile probleme. Ce reprezintă el de fapt? 

     Acest sistem este compus dintr-un aparat auditiv propriu-zis (plasat la urechea cu auz mai bun sau chiar normal) și un microfon foarte performant (plasat la urechea cu auz pierdut, pentru care protezarea convențională nu mai este o soluție), ce transmite wireless semnalele acustice la aparat. Astfel, pacientul poate percepe și sunetele venind din partea urechii complet surde, senzația fiind aceea a unui auz binaural (stereo). 

     Ca aspect exterior, transmițătorul (microfonul) plasat la urechea fără auz și aparatul auditiv propriu-zis arată absolut la fel. Actualmente, în lumea “inundată” de tehnologie, ne putem bucura de dispozitive nu doar foarte performante, ci și foarte discrete, miniaturale. Aceste bijuterii mititele vin într-o gamă bogată de modele și culori atractive, pentru toate preferințele, dar și la diverse niveluri de performanță și cost, fiind niste soluții adaptabile pentru mai multe dorințe, pretenții, așteptări și… buzunare, desigur. 

     Mai menționăm și varianta BiCROS, care este în principiu același lucru, cu un mic amandament: în cazul acesta, urechea competentă are și ea o oarecare pierdere de auz, însă poate beneficia fără probleme de o protezare eficientă. Ca și sistem auditiv, practic este același lucru, diferența este dată de modul în care se efectuează reglajul, de către profesionistul audiolog-audioprotezist. 

     AudioAlfa este distribuitorul de soluții auditive din România ce asigură suport complet în platforma CROS.

     Indiferent de situația în care vă aflați, împreună putem găsi soluția care să împace nevoile și așteptările dvs cu posibilitatile și stilul de viață. Acum puteți beneficia de un auz cât mai natural, binatural, vă puteți bucura din nou de viață, de mediul dvs și de anturaj, chiar dacă sunteți… ei bine… într-o ureche. Nu e grozav?

Vă așteptăm cu drag în cabinetele Audio Alfa! 

Audiolog

Delia Nedelcu

 

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164