PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

 BUCURESTI, B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1 0770.617.707

 RESITA, Aleea Tarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caras Severin 0770.617.982

 DEVA, Str. Imparatul Traian, nr. 33, parter (in incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

Blog

Ce articole am mai scris?

Atunci cand esti “intr-o ureche”, ce este de facut?

Dragii nostrii, in Aventura noastra pe TaramulSunetelor mai facem o oprire si va vom detalia cu ce “unelte” mai venim in a remedia diferitele deficientele de auz. De aceasta data aducem in atentia voastra o solutie pentru situatiile in care puteti ajunge/sunteti  “intr-o ureche” (sa nu va fie cu suparare).    

     Sistemele de tip CROS reprezinta o deosebita inovatie in lumea solutiilor pentru auz, dedicata unei categorii aparte de pacienti, mai exact celor cu o pierdere de auz unilaterala care iese din spectrul protezabilitatii. Urechea opusa poate fi normala sau poate avea o pierdere auditiva protezabila. 

     Pierderea neprotezabila despre care vorbim se incadreaza in categoria de pierdere profunda (medii ale pragurilor auditive de peste 95 dB) sau chiar a cofozelor (auz complet absent). Astfel, ne referim la ceea ce inseamna auz inutilizabil de partea respectiva – protezarea auditiva “clasica” nu aduce nici un beneficiu. 

     Pacientul cu pierdere unilaterala reprezinta o provocare aparte in ceea ce priveste protezarea auditiva eficienta. Chiar si in cazurile in care auzul este excelent de partea opusa, surditatea unilaterala este in mod evident debilitanta, intrucat pacientul nu poate auzi si intelege atunci cand i se vorbeste din partea problematica. Este o idee foarte proasta in a ignora aceasta problema (de altfel neplacuta si frustranta in mod cotidian), intrucat deprivarea unei parti din creier de informatie auditiva atrage dupa sine pierderea “hartii auditive” respective. Practic, una din emisferele creierului isi pierde memoria auditiva (efectiv, creierul nostru “uita sa auda” – se pierde capacitatea de a interpreta si integra corect semnalele acustice, de a recunoaste si intelege vorbirea, muzica si alte categorii de sunete). Astfel, aria auditiva respectiva sufera tulburari majore, ce se extind in timp si la alte conexiuni neuronale, de aceeasi parte si de partea opusa. In acest mod, urechea defecta “trage dupa ea” si urechea buna. In timp, se instaleaza oboseala, apoi un intreg cortegiu de simptome (similar pierderilor “clasice” – bilaterale): anxietate, stres, depresie, tulburari de memorie, de atentie si gandire, tulburari ale echilibrului – ameteli, risc de caderi, hipertensiune arteriala si multe altele. 

     In continuare, vom incerca sa demontam un mit incetatenit din pacate in mentalitatea generala. El suna cam asa: “Lasa ca am o ureche buna, face asta treaba pentru amandoua”. De altfel, pana nu demult, chiar medicul specialist (sau audiologul, dupa caz) iti spunea: “Imi pare rau, nu avem ce face, incercati macar sa aveti grija de cealalta ureche…” Descurajant, nu?

     Adevarul este urmatorul: urechea sanatoasa nu poate sa suplineasca lipsa “partenerei” ei, nu poate sa ii compenseze celeilalte urechi lipsa auzului, nu poate sa “lucreze” cat pentru doua. Acest fapt se produce in mod previzibil in natura, din cauza asa-numitului “efect de umbra” al capului (“head-shadow effect”) – sunetele ce ajung de partea urechii fara auz sunt impiedicate de catre cap sa ajunga in partea opusa (cea buna), inregistrandu-se o scadere de circa 7 decibeli in intensitatea semnalului acustic (decibeli cruciali, ce pot insemna distinctia intre a intelege vorbirea si a nu o detecta macar). Practic, nimeni nu va putea auzi la un nivel satisfacator sunetele venind din directia cu auz absent, indiferent cat de buna ar fi cealalta ureche. Cum lesne se poate intui, problema se complica mult in situatia in care si urechea “buna” prezinta un grad de pierdere auditiva. 

     Acum, sa revenim la subiectul “arzator” al solutiei pentru aceasta problema. Subiect care da titlul povestii noastre. 

     Atunci cand una dintre urechi are o pierdere de auz prea mare pentru a mai putea fi protezata, sistemul CROS aduce o rezolvare foarte ingenioasa acestei dificile probleme. Ce reprezinta el de fapt? 

     Acest sistem este compus dintr-un aparat auditiv propriu-zis (plasat la urechea cu auz mai bun sau chiar normal) si un microfon foarte performant (plasat la urechea cu auz pierdut, pentru care protezarea conventionala nu mai este o solutie), ce transmite wireless semnalele acustice la aparat. Astfel, pacientul poate percepe si sunetele venind din partea urechii complet surde, senzatia fiind aceea a unui auz binaural (stereo). 

     Ca aspect exterior, transmitatorul (microfonul) plasat la urechea fara auz si aparatul auditiv propriu-zis arata absolut la fel. Actualmente, in lumea “inundata” de tehnologie, ne putem bucura de dispozitive nu doar foarte performante, ci si foarte discrete, miniaturale. Aceste bijuterii mititele vin intr-o gama bogata de modele si culori atractive, pentru toate preferintele, dar si la diverse niveluri de performanta si cost, fiind niste solutii adaptabile pentru mai multe dorinte, pretentii, asteptari si… buzunare, desigur. 

     Mai mentionam si varianta BiCROS, care este in principiu acelasi lucru, cu un mic amandament: in cazul acesta, urechea competenta are si ea o oarecare pierdere de auz, insa poate beneficia fara probleme de o protezare eficienta. Ca si sistem auditiv, practic este acelasi lucru, diferenta este data de modul in care se efectueaza reglajul, de catre profesionistul audiolog-audioprotezist. 

 

     AudioAlfa este distribuitorul de solutii auditive din Romania ce asigura suport complet in platforma CROS.

 

     Indiferent de situatia in care va aflati, impreuna putem gasi solutia care sa impace nevoile si asteptarile dvs cu posibilitatile si stilul de viata. Acum puteti beneficia de un auz cat mai natural, binaural, va puteti bucura din nou de viata, de mediul dvs si de anturaj, chiar daca sunteti… ei bine… intr-o ureche. Nu e grozav?

 

Va asteptam cu drag in cabinetele Audio Alfa!

 

Audiolog

Delia Nedelcu

 

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru ca asa am fost claditi si asa ne-am dorit sa ramanem; suntem altfel pentru ca oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali si merita tot ceea ce este mai bun din partea noastra
 

BUCURESTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, Bucuresti - 0770.617.707


RESITA 

Aleea Tarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caras Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Imparatul Traian, nr. 33, parter (in incinta CARP, in spatele Spitalului Judetean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005