PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

BUCUREȘTI , B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scară A, parter, ap. 1 0770.617.707

REȘIȚA , Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caraș-Severin 0770.617.982

DEVA , Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

CÂMPULUNG MOLDOVENESC, Calea Bucovinei, nr. 53  0771.550.164

Blog

Ce articole am mai scris?

Bau-Bau-ul din audiologie - Dispozitivul de Amplificare

Salutare!

     În acest episod, am decis să vă speriem puțin … doar suntem pe Tărâmul Sunetelor, și chiar dacă aici noi facem multe fapte bune, avem parte de câțiva “zmei, vrăjitoare și monstruleți” care vă pot periclita sănătatea auzului. Am decis ca pentru a vă readuce pe drumul cel bun, este nevoie sa vă arătăm cine este “Bau-Bau-ul” din povestea de astăzi -> Dispozitivul de Amplificare

    În stilul nostru caracteristic, vă aducem câteva informații/lămuriri/îndrumări/sfaturi/recomandări/indicații … cum doriți dvs. să le interpretați, legat de ceea ce înseamnă și/sau cum se diferențiază cele două categorii de produse: Aparatul Auditiv sau Dispozitivul de Amplificare.

    Suntem asaltați săptămânal cu solicitari diverse, în special cu “reparații pentru aparatul auditiv”, fapt ce ne sperie în prima fază, deoarece aparatele auditive dacă sunt bine îngrijite generează probleme extrem de rar; pacientul ajunge la noi, scoate dintr-o cutie acest dispozitiv de amplificare cumparat de pe internet, din hyper-market … “aparatul ăla auditiv de ii face reclamă și la TV”, rămânem efectiv blocați de fiecare dată; de ce? Pentru că acești oameni se lasă păcăliți de reclamele tv și de prețul foarte mic de achiziție, fără să se gândească măcar o clipă la sănătatea auzului lor, iar acest lucru l-am întâlnit la persoane din toate mediile sociale.

     Măi oameni buni, vreau să ne facem foarte bine înțeleși: Aparatul Auditiv și Dispozitivul de Amplificare, sunt două lucruri total diferite, deși în esență  “fac același lucru” -> amplifică sunetele, însă, trebuie să luați în considerare mai mulți factori, nu doar prețul/diferența de pret dintre aceste două categorii de dispozitive.

     Audiologii și medicii ORL, mai multe asociații de profil și ONG-uri, militează pentru inițierea unei campanii de conștientizare a pericolului la care se expun persoanele ce aleg să utilizeze dispozitive de amplificare în detrimentul aparatelor auditive; acest lucru se întâmplă din considerente financiare și din lipsa unei informări corecte, iar oamenii nu iau în calcul că riscă să-si piardă auzul definitiv; de ce? Pentru că dispozitivul de amplificare, face doar ceea ce ii spune denumirea lui: amplifică și atât. Partea proastă este că amplifică TOATE sunetele/zgomotele din mediul înconjurător, fără nici un filtru, fără nici un reglaj și în scurt timp veți constata cât râu v-ați provocat singuri. Acest lucru poate fi corelat cu ținerea unei boxe la ureche, pentru perioade de câteva ore/zi, mai multe luni la rând, ceea ce duce în scurt timp la distrugerea celulelor ciliate (sunt niște mici perișori ce transmit undele sonore). Din acest moment, nici un aparat auditiv din lume (nici măcar cel autentic pe care nu doreați să dați banii cu ceva vreme în urmă) nu vă mai poate readuce auzul înapoi.

     Da, sună înfricoșător și așa trebuie să fie, pentru că trebuie să înțelegeți că aceste dispozitive de amplificare vă distrug auzul în loc să vă ajute, că aceste dispozitive ieftine vă vor aduce în situația în care nu veți mai auzi nimic și pe nimeni. Sperăm că am fost destul de clari, dar vrem să venim și cu lucruri pozitive ce vă vor ajuta să luați decizia cea mai bună pentru dvs. și cei din jur.

     Avem o expunere paralelă, cu câteva aspecte ce fac o diferențiere clară între cele două categorii, aspecte ce trebuie să vă dea de gândit atunci când luați decizia de a achiziționa un dispozitiv care să vă ajute în deficiența dvs. de auz:

·       Aparatul Auditiv – este personalizat pentru pierderea auditivă de care suferiți, ca formă, culoare, dimensiune, specificații tehnice, oliva în cazul aparatelor retroauriculare (după ureche) sau carcasa în cazul aparatelor intraauriculare (în ureche).

·       Dispozitivul de Amplificare – nu este personalizat.

·       Aparatul auditiv – este un dispozitiv medical, avizat de ANMDM (Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale).

·       Dispozitivul de Amplificare – este un amplificator de sunet, ce NU este adresat persoanelor cu hipoacuzie și care NU necesită avizare.

·       Aparatul Auditiv – poate fi recomandat doar de audiolog (specializare și competențe în audiologie & protezare auditivă) și medicul ORL.

·       Dispozitivul de Amplificare – poate fi vândut pe internet de oricine, fără nici o specializare, fără nici o pregătire, este pur și simplu “la liber”.

·       Aparatul Auditiv – se poate achiziționa din centre/cabinete specializate, ce sunt supuse periodic la verificări; cabinetele trebuie să respecte reguli stricte de igienă, organizare și cu proceduri clare de lucru cu pacienții.

·       Dispozitivul de Amplificare – se poate achiziționa de oriunde: din hypermarket-uri, de pe internet – site-uri “specializate”, din reviste și/sau ziare, diverse farmacii … practic, se găsesc pe toate drumurile.

·       Aparatul Auditiv – pentru a ajunge să te poți bucura de un auz aproape normal, vei avea de trecut prin niște teste realizate în cabinete dedicate persoanelor hipoacuzice, cu izolație fonică, cu un aparat denumit – audiometru – (acesta trebuie etalonat și calibrat periodic) astfel încât testele să fie de o acuratețe maximă: audiograma tonală, audiograma vocală, timpanogramă (dacă medicul ORL solicită acest lucru).

·       Dispozitivul de Amplificare – îl primești prin poștă sau îl cumperi direct: desfaci cutia, îi pui baterie, citești instructiunile (opțional) și îl pui la ureche; nu faci nici un test, nu știi ce tip de pierdere auditivă și nici gradul de hipoacuzie pe care îl ai … doar îți pui dispozitivul la ureche și îți reglezi volumul la intensitatea care crezi tu că este adecvată pentru tine. Din acest moment crezi: “că auzi”, “că ai rezolvat problema”, “că ai scutit niște bani”, “că i-ai fraierit pe ăia de la cabinet”, “că te descurci tu și fără să dai atâția bani”, când de fapt, din acest moment începe calvarul tău!

·       Aparatul Auditiv – în urma audiogramei, îți este recomandat un anumit tip de aparat, raportat la tipul și gradul de pierdere auditivă / hipoacuzie pe care îl ai; se fac probe cu aparatul/aparatele, se testează și se reglează anumite frecvențe, se potențează și/sau se anulează anumite frecvențe, se verifică gradul de inteligibilitate al conversației cu interlocutorul ce-ți vorbeste din față/lateral/spate, se testează fidelitatea comunicării în mediu liniștit și mediu zgomotos, ce să mai vorbim, treci prin câteva procese și proceduri, care au drept scop final ca TU să auzi din nou, cât mai aproape de realitate.

·       Dispozitivul de Amplificare – poate că mă repet, dar doar atât putem menționa despre el: “desfaci cutia, îi pui baterie, citești instructiunile (opțional) și îl pui la ureche;”. Mai umbli la butonul de volum așa, cam cum crezi tu … și mai ai un buton, de pornit/oprit.

Aparatul Auditiv este un dispozitiv medical; acesta se recomandă persoanelor cu pierdere de auz/hipoacuzie DOAR de către medicul ORL și Audiolog.

Aparatul Auditiv este soluția care îți readuce sunetul cât mai aproape de realitate, DOAR dacă este recomandat corect (tipul aparatului auditiv) și dacă este reglat corect (conform cu audiograma, ce trebuie efectuată și ea corect) + mențiunile precise din partea pacienților.

 Audio Alfa recomandă:

1.     Programează-te pentru o testare auditivă gratuită (audiograma tonală și vocală);

2.     Daca nu ai o pierdere auditivă, te rugăm să revii minim o dată/an la control;

3.     Dacă ai o pierdere auditivă, cu acordul tău putem să continuăm procesul de reabilitare auditivă;

4.     Se face probă cu mai multe tipuri de aparate auditive care se pretează pentru gradul de hipoacuzie rezultat din audiograma și cu bugetul pe care îl poți aloca achiziției unui aparat auditiv;

5.     După ce efectuăm reglajele pe frecvențe conform audiogramei “îl testam” atât în mediu liniștit cât și în mediu zgomotos;

6.     Refacem o audiogramă în câmp liber pentru a verifica “câștigul” protezării auditive, adică dacă recuperarea este optimă;

7.     Te așteptăm dupa 3-4 săptămâni la noi în cabinet pentru a mai face reglaje fine, în funcție de mentiunile tale în diverse situații în care te-ai aflat (dacă este cazul).

8.     Bucurați-vă de sunet!

NOTA: Toate reglajele aparatelor auditive achiziționate de la Audio Alfa, sunt gratuite pentru o perioadă de 5 ani de la achiziție.

 

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164