PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

 BUCURESTI, B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1 0770.617.707

 RESITA, Aleea Tarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caras Severin 0770.617.982

 DEVA, Str. Imparatul Traian, nr. 33, parter (in incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

Blog

Ce articole am mai scris?

Bau-Bau-ul din audiologie - Dispozitivul de Amplificare

Salutare!

     In acest episod, am decis sa va speriem putin …doar suntem pe Taramul Sunetelor, si chiar daca aici noi facem multe fapte bune, avem parte de cativa “zmei, vrajitoare si monstruleti” care va pot periclita sanatatea auzului. Am decis ca pentru a va readuce pe drumul cel bun, este nevoie sa va aratam cine este “Bau-Bau-ul” din povestea de astazi -> Dispozitivul de Amplificare

    In stilul nostru caracteristic, va aducem cateva informatii/lamuriri/indrumari/sfaturi/recomandari/indicatii / …cum doriti dvs sa le interpretati, legat de ceea ce inseamna si/sau cum se diferentiaza cele doua categorii de produse:  Aparatul Auditiv sau Dispozitivul de Amplificare.

    Suntem asaltati saptamanal cu solicitari diverse, in special cu “reparatii pentru aparatul auditiv”, fapt ce ne sperie in prima faza, deoarece aparatele auditive daca sunt bine ingrijite genereaza probleme extrem de rar; pacientul ajunge la noi, scoate dintr-o cutie acest dispozitiv de amplificare cumparat de pe internet, din hyper-market, …“aparatul ala auditiv de ii face reclama si la TV”, ramanem efectiv blocati de fiecare data; de ce? Pentru ca acesti oameni se lasa pacaliti de reclamele tv si de pretul foarte mic de achizitie, fara sa se gandeasca macar o clipa la sanatatea auzului lor, iar acest lucru l-am intalnit la persoane din toate mediile sociale.

     Mai oameni buni, vreau sa ne facem foarte bine intelesi: Aparatul Auditiv si Dispozitivul de Amplificare, sunt doua lucruri total diferite, desi in esenta “fac acelasi lucru” -> amplifica sunetele, insa, trebuie sa luati in considerare mai multi factori, nu doar pretul/diferenta de pret dintre aceste doua categorii de dispozitive.

     Audiologii si medicii ORL, mai multe asociatii de profil si ONG-uri, militeaza pentru initierea unei campanii de constientizare a pericolului la care se expun persoanele ce aleg sa utilizeze dispozitive de amplificare in detrimentul aparatelor auditive; acest lucru se intampla din considerente financiare si din lipsa unei informari corecte, iar oamenii nu iau in calcul ca risca sa-si  piarda auzul definitiv; de ce? Pentru ca dispozitivul de amplificare, face doar ceea ce ii spune denumirea lui: amplifica si atat, …partea proasta este ca amplifica TOATE sunetele/zgomotele din mediul inconjurator, fara nici un filtru, fara nici un reglaj si in scurt timp veti constata cat rau v-ati provocat singuri. Acest lucru poate fi corelat cu tinerea unei boxe la ureche, pentru perioade de cateva ore/zi, mai multe luni la rand, ceea ce duce in scurt timp la distrugerea celulelor ciliate (sunt niste mici perisori ce transmit undele sonore). Din acest moment, nici un aparat auditiv din lume (nici macar cel autentic pe care nu doreati sa dati banii cu ceva vreme in urma) nu va mai poate readuce auzul inapoi.

     Da, suna infricosator si asa trebuie sa fie, pentru ca trebuie sa intelegeti ca aceste dispozitive de amplificare va distrug auzul in loc sa va ajute, ca aceste dispozitive ieftine va vor aduce in situatia in care nu veti mai auzi nimic si pe nimeni. Speram ca am fost destul de clari, dar vrem sa venim si cu lucruri pozitive ce va vor ajuta sa luati decizia cea mai buna pentru dvs si cei din jur.

     Avem o expunere paralela, cu cateva aspecte ce fac o diferentiere clara intre cele doua categorii, aspecte ce trebuie sa va dea de gandit atunci cand luati decizia de a achizitiona un dispozitiv care sa va ajute in deficienta dvs de auz:

·       Aparatul Auditiv – este personalizat pentru pierderea auditiva de care suferiti, ca forma, culoare, dimensiune, specificatii tehnice, oliva in cazul aparatelor retroauriculare (dupa ureche) sau carcasa in cazul aparatelor intraauriculare (in ureche).

·       Dispozitivul de Amplificare – nu este personalizat.

·       Aparatul auditiv – este un dispozitiv medical, avizat de ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale).

·       Dispozitivul de Amplificare – este un amplificator de sunet, ce NU este adresat persoanelor cu hipoacuzie si care NU necesita avizare.

·       Aparatul Auditiv – poate fi recomandat doar de audiolog (specializare si competente in audiologie & protezare auditiva) si medicul ORL.

·       Dispozitivul de Amplificare – poate fi vandut pe internet de oricine, fara nici o specializare, fara nici o pregatire, este pur si simplu “la liber”.

·       Aparatul Auditiv – se poate achizitiona din centre/cabinete specializate, ce sunt supuse periodic la verificari; cabinetele trebuie sa respecte reguli stricte de igiena, organizare si cu proceduri clare de lucru cu pacientii.

·       Dispozitivul de Amplificare – se poate achizitiona de oriunde: din hypermarket-uri, de pe internet – site-uri “specializate”, din reviste si/sau ziare, diverse farmacii, …practic, se gasesc pe toate drumurile.

·       Aparatul Auditiv – pentru a ajunge sa te poti bucura de un auz aproape normal, vei avea de trecut prin niste teste realizate in cabinete dedicate persoanelor hipoacuzice, cu izolatie fonica, cu un aparat denumit – audiometru – (acesta trebuie etalonat si calibrat periodic) astfel incat testele sa fie de o acuratete maxima : audiograma tonala, audiograma vocala, timpanograma (daca medicul ORL solicita acest lucru).

·       Dispozitivul de Amplificare – il primesti prin posta sau il cumperi direct: desfaci cutia, ii pui baterie, citesti instructiunile (optional) si il pui la ureche; nu faci nici un test, nu stii ce tip de pierdere auditiva si nici gradul de hipoacuzie pe care il ai, …doar iti pui dispozitivul la ureche si iti reglezi volumul la intensitatea care crezi tu ca este adecvata pentru tine. Din acest moment crezi: “ca auzi”, “ca ai rezolvat problema”, “ca ai scutit niste bani”, “ca i-ai fraierit pe aia de la cabinet”, “ca te descurci tu si fara sa dai atatia bani”, …, cand de fapt, din acest moment incepe calvarul tau!

·       Aparatul Auditiv – in urma audiogramei, iti este recomandat un anumit tip de aparat, raportat la tipul si gradul de pierdere auditiva / hipoacuzie pe care il ai; se fac probe cu aparatul/aparatele, se testeaza si se regleaza anumite frecvente, se potenteaza si/sau se anuleaza anumite frecvente, se verifica gradul de inteligibilitate al conversatiei cu interlocutorul ce-ti vorbeste din fata/lateral/spate, se testeaza fidelitatea comunicarii in mediu linistit si mediu zgomotos, …ce sa mai vorbim, treci prin cateva procese si proceduri, care au drept scop final ca TU sa auzi din nou, cat mai aproape de realitate.

·       Dispozitivul de Amplificare – poate ca ma repet, dar doar atat putem mentiona despre el: “desfaci cutia, ii pui baterie, citesti instructiunile (optional) si il pui la ureche;”. Mai umbli la butonul de volum asa, cam cum crezi tu, …si mai ai un buton, de pornit/oprit.

Aparatul Auditiv este un dispozitiv medical; acesta se recomanda persoanelor cu pierdere de auz/hipoacuzie DOAR de catre medicul ORL si Audiolog.

Aparatul Auditiv este solutia care iti readuce sunetul cat mai aproape de realitate, DOAR daca este recomandat corect (tipul aparatului auditiv) si daca este reglat corect (conform cu audiograma, ce trebuie efectuata si ea corect) + mentiunile precise din partea pacientilor.

 Audio Alfa recomanda:

1.     Programeaza-te pentru o testare auditiva gratuita (audiograma tonala si vocala);

2.     Daca nu ai o pierdere auditiva, te rugam sa revii minim o data/an la control;

3.     Daca ai o pierdere auditiva, cu acordul tau putem sa continuam procesul de reabilitare auditiva;

4.     Se face proba cu mai multe tipuri de aparate auditive care se preteaza pentru gradul de hipoacuzie rezultat din audiograma si cu bugetul pe care il poti aloca achizitiei unui aparat auditiv;

5.     Dupa ce efectuam reglajele pe frecvente conform audiogramei “il testam” atat in mediu linistit cat si in mediu zgomotos;

6.     Refacem o audiograma in camp liber pentru a verifica “castigul” protezarii auditive, adica daca recuperarea este optima;

7.     Te asteptam dupa 3-4 saptamani la noi in cabinet pentru a mai face reglaje fine, in functie de mentiunile tale in diverse situatii in care te-ai aflat (daca este cazul).

8.     Bucurati-va de sunet!

 

NOTA: Toate reglajele aparatelor auditive achizitionate de la Audio Alfa, sunt gratuite pentru o perioada de 5 ani de la achizitie.

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru ca asa am fost claditi si asa ne-am dorit sa ramanem; suntem altfel pentru ca oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali si merita tot ceea ce este mai bun din partea noastra
 

BUCURESTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, Bucuresti - 0770.617.707


RESITA 

Aleea Tarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caras Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Imparatul Traian, nr. 33, parter (in incinta CARP, in spatele Spitalului Judetean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005

Hai sa ne cunoastem!