PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

Cabinetele Audio Alfa sunt aici...

7 sfaturi pentru o întâlnire cu o persoană cu pierdere de auz (hipoacuzică)

O astfel de întâlnire este o provocare pentru oricine. Dacă te întâlnești pentru prima dată cu cineva ce are o pierdere auditivă, pot exista unele mici obstacole ce trebuie depășite.

Avem o listă scurtă cu câteva sfaturi utile în astfel de situații. Ceea ce este foarte important de menționat, este faptul că aceste sfaturi sunt aplicabile la modul general, cu orice persoană surdă. De reținut, însă, faptul că fiecare hipoacuzic are anumite particularități, astfel că situațiile pot să difere de la caz la caz.

1) Vobește clar și nu-ți acoperi gura

Multe persoane surde se bazează în mare parte și pe citirea buzelor. De aceea, este important să comunici clar, aceast lucru incluzând evitarea acoperirii gurii atunci când le vorbești. În mod similar, dacă persoana surdă comunică prin limbajul semnelor, este necesar să te poată vedea complet atunci când comunică cu tine.

2) Setează televizorul să afișeze subtitrări dedicate persoanelor hipoacuzice

Dacă ai posibilitatea să faci acest lucru fără să ți se ceară, ai un mare plus! Subtitrările speciale pentru persoanele cu pierdere de auz îi ajută pe aceștia să urmărească și să înțeleagă mai bine știrile sau filmele, fără să-i împiedice să afle anumite detalii.

3) Lasă-i pe ei să-si aleagă locul unde doresc să stea

În general, purtătorii de aparate auditive (sau implant cohlear) au o "parte" cu care aud mai bine și din aceea "parte" se simt cel mai confortabil să audă conversațiile. Când întâlnești o persoană surdă, acordă atenție locului unde stă sau unde ar prefera să stea, pentru o ascultare și o conversație mai amplă. Același lucru este valabil și pentru vizibilitate; permite-i persoanei să-și aleagă locul la masă, în funcție de preferințele sale. Evită să stai în fața unei ferestre sau a unei surse de lumină directă, unde vei fi luminat din spate, deoarece lumina poate afecta comunicarea ta cu persoana surdă. În mod similar, dacă vă aflați într-o cameră zgomotoasă, este indicat sa-i permiți ei să stabilească locul cel mai avantajos pentru comunicarea voastră.

4) Fii dispus să repeți ceea ce spui

Dacă în comunicarea ta cu persoane cu deficiențe de auz nu primești răspuns în urma unor întrebări, trebuie să înțelegi că ele nu te ignoră intenționat, ci cu siguranță nu te-au auzit! Claritatea sunetului poate fi o provocare, așa că  nu te simți jignit, dacă ți se cere deseori să repeți ceea ce ai spus.

5) Asigură-te că se simt confortabil și în momentele mai intime

Intimitatea este un subiect sensibil pentru oricine. Pentru persoanele surde, care poartă aparate auditive (sau implanturi cohleare), atingerea dispozitivelor (sau chiar zona din jurul dispozitivelor) poate fi incomodă, deoarece o astfel de acțiune poate provoca anumite sunete (țiuit, fâsâit, etc.). Acest lucru poate produce un feedback enervant, pe care ambele persoane îl pot auzi și "momentul" poate fi distrus. Unele persoane surde preferă să-și scoată aparatele auditive atunci când sunt in acele momente de intimitate, așa că ar putea fi util să comunici în avans sau să descoperiți împreună semnale non-verbale pe care să le folosiți atunci când este prea întuneric.

6) Ai răbdare, mai multă decât ești obișnuit să ai sau să oferi

Oamenii surzi învață la fel de multe în această relație, așa că ai răbdare și înțelegere față de ei. O comunicare eficientă este esențială pentru toți oamenii implicați, fie ei cu probleme auditive sau nu.

7) Să NU îți fie frică să-i pui întrebări

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164


TIMIȘOARA

B-dul Victor Babeș nr. 20, jud. Timiș - 0774066523


BUZĂU - Audio Clinic Sound - Colaborator

Strada Patriei, nr. 88 (în incinta Centrului Medical ANGI SAN), jud. Buzău - 0770.466.297


FOCȘANI - Audio Chic - Colaborator

Strada Popa Șapcă, nr. 1 (în incinta clinicii ORL Dr. Merchea) - 0744.325.300