PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

BUCUREȘTI , B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scară A, parter, ap. 1 0770.617.707

REȘIȚA , Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caraș-Severin 0770.617.982

DEVA , Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

CÂMPULUNG MOLDOVENESC, Calea Bucovinei, nr. 53  0771.550.164

Blog

Ce articole am mai scris?

Ce faci când ai un bebeluș cu pierdere de auz?

Ce să faci cât mai repede dacă ai un bebeluș cu pierdere de auz

Când primești un diagnostic timpuriu de pierdere de #auz a bebelușului tău este ușor și firesc să te simți copleșit. Pentru unii, această veste este paralizantă și greu de procesat. Alții acceptă diagnosticul și încep să facă tot ceea ce este posibil pentru a înțelege și a prelua controlul situației. Din fericire, tehnologia a evoluat mult în acest domeniu și se pot face multe pentru bebelușii diagnosticați cu pierdere de auz. Îți prezentăm astăzi mărturia unor părinți care s-au confruntat cu această problemă.

  • Acționează rapid în cazul nou-născutului cu pierdere de auz

Deși nu există un mod greșit de a reacționa după un diagnostic neașteptat, este important să începi să acționezi imediat ce ai procesat și acceptat diagnosticul. Bineînțeles, uneori pare greu de crezut că faci, într-adevar, tot posibilul atunci când copilul tău este încă atât de mic. Dar cu cât iei măsuri mai rapid pentru pierderea de auz a copilașului tău, cu atât mai bine! Pentru noi, acționarea rapidă la aflarea diagnosticului a fost o modalitate de a stabili o rutină și o perspectivă pe măsură ce fiul nostru, Cooper, crește, cu atât mai mult cu cât el va beneficia de implant cohlear în jurul vârstei de un an.

Acestea sunt o parte din acțiunile timpurii pe care să le iei în calcul:

  • Vorbeste din timp cu echipa specializata in pierderile de auz

Practicile de intervenție timpurie în cazul pierderii de auz la bebeluși diferă de la o firmă la alta, de la o țară la alta, deci cel mai important este, într-o primă etapă, să te documentezi despre intervențiile care se practică în orașul tău/țara ta. Aici unde locuim, vizitele se fac fie acasă, fie în centre de zi, așa ca am inceput cat de rapid a fost posibil. Prima noastră vizită a fost când Cooper avea 7 săptămâni. Acum vorbim sau ne întâlnim cu echipa de specialitate de câteva ori în fiecare lună. Bineînțeles, atunci când copilul tău este atât de mic, doar atât de mult poți să faci la întalnirile de intervenție timpurie. Câteodată ai impresia că nu realizezi prea multe în timpul acestor întâlniri. Dar noi știm că stabilirea din timp a unei rutine este importantă pe măsură ce ne îndreptăm spre următoarea etapă.

  • Familiarizează-l cu limbajul semnelor

Pe măsură ce Cooper crește, intenționăm să îl inițiem și în limbajul semnelor. Dar momentan am început cu semne obișnuite pentru un bebeluș, precum “lapte” sau “băiță”. Încă nu răspunde înapoi cu aceste semne, dar cu siguranță le recunoaște și le înțelege. Alți bebeluși, fără pierderi de auz, încep să spună primele cuvinte. Dar noi știm că, în cazul nostru, acest lucru nu se va întampla decât după o perioadă de la implantul cohlear. Așa că, între timp, obișnuindu-l cu câteva semne de limbaj, îi oferim o modalitate de comunicare cu noi.

  • Vorbește-i față în față

Inainte să se nască Cooper, nu am acordat niciodată atenție direcției de vorbire cu alți oameni. Dar pentru că cititul pe buze și expresiile faciale vor fi vitale pentru el pe măsură ce crește, fac tot posibilul să vorbesc față în față cu el. Știu că momentan nu aude ceea ce îi spun și nu asociază cuvintele cu mișcarea gurii. Dar mi-am făcut un obicei din a proceda în acest mod, astfel încât, după realizarea implantului cohlear,  să am un lucru mai puțin pe care să mă concentrez în timp ce deslușesc noile situații ce vor apărea.

  • Cunoaște părinți ai altor copii cu pierdere de auz

nd vorbim despre planurile de viitor, întâlnirile cu alți părinți în situații similare sunt foarte valoroase. La începutul călătoriei noastre, am avut atât de multe întrebări despre cum va arăta viitorul nostru și ce pași ar trebui să urmăm pentru ca fiul nostru să fie cât mai pregătit. Conectarea cu alți părinți, în special cu cei din zona noastră, a fost un real beneficiu și ne-a ajutat să începem să luăm decizii asupra metodelor de comunicare și să procedem în cel mai bun mod pentru familia noastră.

  • Contactează gradinițele / școlile din zona ta

În cele mai multe cazuri, cam aceștia ar fi pașii de urmat în faza timpurie a diagosticării cu pierdere de auz. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere și inițierea unor conexiuni ce vor fi vitale pe măsură ce copilul crește și merge la gradiniță / școală. De asemenea, există posibilitatea să descoperi și alte informații utile pentru perioada copilariei. În cazul nostru, am început deja să participăm la cursuri de educație timpurie. Acest lucru i-a permis lui Cooper să se obișnuiască să petreacă timp cu alți copii într-un mediu similar cu școala. Educatorii de la aceste cursuri pot fi, de asemenea, o sursă de conexiuni cu alte familii din comunitate cu o situație similară.

  • Caută să beneficiezi de tehnologia auditivă infantilă cât mai devreme posibil

În mometul acesta, pentru Cooper înseamnă #aparateauditive. Suntem norocoși să avem parte de o echipă de #audiologi minunată, care l-a protezat de mic. Chiar dacă aparatele auditive nu par să facă mare diferență acum, ele sunt foarte importante. Încercăm să le poarte cam 6, 8 ore pe zi. Păstrăm o legătură stransă cu echipa medicală și sperăm ca el să beneficieze de un implant cohlear în jurul vârstei de 1 an. Implantul realizat până la vârsta de 18 luni oferă cele mai bune rezultate în timp, deci este important ca până atunci să ne pregătim cum putem mai bine.

Cum am menționat anterior, nu există moduri greșite de a acționa pentru remedierea pierderii de auz a bebelușului tău, singura greșeală este să nu faci nimic! Negarea este periculoasă și, cel mai probabil, va afecta viitoarele abilități ale copilului tău. Indiferent cât de mici, acțiunile pe care le intreprinzi din vreme pentru un copil cu pierdere de auz sunt un pas important în direcția bună și te vor ajuta și în procesul de înțelegere a diagnosticului de pierdere de auz.

Să înțelegi cu adevărat ce presupune diagnosticul de pierdere auditivă și să vizualizezi viitorul copilului tău prin prisma acestui diagnostic este de ajutor atât pentru tine ca și părinte, cât și pentru copilul tău.

Beth este o mamă dintr-un mic orășel din Minnesota a unui băiețel cu pierdere severă de auz. Pe lângă articolele de blog, ea este și designer de website-uri și fotograf cu normă întreagă pasionat de CrossFit. II poți vedea profilul personal aici: www.thescooponcoop.com

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164