"Charles Owen este o legendă a muzicii jazz. Nimic nu îl încântă mai mult decat bucuria pe care o oferă sunetele înalte ale saxofonului său.
Dar anii întregi dedicați muzicii i-au afectat auzul și se temea că pierderea de auz îl va împiedica să se mai dedice pasiunii sale...până când a descoperit aparatele auditive și, astfel, viața lui a căpătat un nou sens.
Pierderea de auz - cauzată de mediul zgomotos
“Muzica face parte din mine” spune Charles Owen. Dar, ca mulți alți muzicieni, auzul său a fost afectat de-a lungul timpului. Obiceiul de a sta aproape de percuție este, probabil, principalul motiv al pierderii de auz. “Sunetul tobelor nu îmi părea niciodată destul de tare”, le-a spus el celor de la Phonak-Sonova. Cu cât mai dezorientat a fost, inițial, legat de pierderea lui de auz, cu atât mai remarcabilă a fost, pentru Owen, redescoperirea sunetelor datorită noilor aparate auditive Phonak Audeo.
O viață întreagă, în ritm de jazz
Pentru Owen, aventura muzicală a început in 1949, la vârsta de 10 ani. Dintr-o cameră plină cu instrumente de jazz, a fost fascinat de un saxofon placat cu argint. În anii ce au urmat, a depășit nenumaratele provocări financiare în timp ce se dedica jazz-ului. Dar și-a primit răsplata în 2016, când muzicalul “La La Land” i-a adus lui și formației sale, recunoașterea Internațională.
Cafeneaua Lighthouse, unde cântă cu regularitate de 20 ani, este plină acum, permanent.
Succesul său a venit, însă, și cu o pierdere treptată a auzului. Lui Owen i-a luat ceva timp până a conștientizat acestă pierdere. A început cu nevoia de a da mai tare sonorul televizorului și a continuat cu cererile din ce în ce mai frecvente adresate membrilor familiei de a repeta fraze din conversațiile pe care le purtau. Într-un final, a înțeles necesitatea achiziționării primului aparat auditiv.
Noile aparate auditive Phonak Audeo
A fost un compromis făcut cu inima îndoită. Dar lucrurile s-au schimbat odată cu noile dispozitive; acestea i-au permis setări personalizate ale aparatelor auditive, în deplină concordanță cu urechea sa muzicală – și atunci jazz-ul a început să sune ca odinioară.
În final, nu numai că a ajuns să cânte ca înainte, dar acum îl putea asculta cu claritate și pe nepotul său cântând la saxofon!
Astazi, octogenarul jazzist speră să poată cânta pentru cel puțin încă o decadă...
“Voi cânta până la ultima picătură de energie a bateriilor din aparatele auditive.”
Text by Phonak - Sonova
Pentru orice problemă auditivă, în România, puteți apela cu încredere la specialiștii audiologi din cabinetele #AudioAlfa.