PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

BUCUREȘTI , B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scară A, parter, ap. 1 0770.617.707

REȘIȚA , Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caraș-Severin 0770.617.982

DEVA , Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

CÂMPULUNG MOLDOVENESC, Calea Bucovinei, nr. 53  0771.550.164

Blog

Ce articole am mai scris?

Pictura și deficitul de auz – cum se poate exprima sunetul?

Știai că marele pictor spaniol Francisco Goya, supranumit și „părintele epocii moderne", suferea de un deficit de auz sever? Spre deosebire de zilele noastre, Goya nu s-a putut bucura în secolul al XVIII-lea de o inovație tehnologică ce avea să revoluționeze cu totul viața persoanelor care suferă de hipoacuzie și care le va reda libertatea socială: aparatele auditive. 

Sursa foto – Francisco Goya autoportret.

Dacă pe când trăia Goya, hipoacuzia și tinitusul erau boli misterioase, adesea confundate cu nebunia, astăzi, medicina de specialitate și tehnologia pot oferi posibilitatea unei vieți fără bariere, chiar și în cazul unei pierderi de auz timpurii sau severe.  

Află din rândurile de mai jos cum poate fi prezentă pictura în viața persoanelor cu deficit de auz sau hipoacuzie, dar mai ales cum poți exprima sunetele și trăi viața la maxim cu ajutorul aparatelor auditive.

Exprimarea sunetelor în arta picturală – cazul Victor Sitali

Sursa foto – Expoziția intitulată „Silent Noise” de Victor Sitali.

Prin arta sa, Victor Sitali încearcă să împărtășească sunetele lumii sale direct pe pânză. Deoarece refuză să considere deficitul de auz un impediment, ba mai mult, îl consideră o nouă formă de expresie, acesta găsește frumusețe, inspirație și pace tocmai în cadrul încercărilor continue de a exprima inexprimabilul, adică sunetul în cazul său.

În expozițiile sale celebrează aura de tăcere, ilustrând cacofonia sunetelor pe care le percepe din împrejurimile sale. Mai mult, Sitali a folosit acrilul, cărbunele și vopseaua în ulei pentru a „ilumina” zgomotul tăcut. 

Ruperea de abstract, pe care el îl percepe ca fiind sunetul, se transpune prin pictură în teme ale iubirii și vieții. Exploziile scurte de culoare delimitează peisajul de gri pe pânză, iar portocaliul este ales în special pentru contrastul său care accentuează contextul vizual al fiecărui subiect portretizat. 

Sursa foto – Expoziția intitulată „Silent Noise” de Victor Sitali.

Ce-ți sare în ochi în picturile sale este un amalgam de textură, formă și culoare care evidențiază perplexitatea înțelegerii lumii prin „vălul” zgomotului tăcut, de altfel și una dintre denumirile expozițiilor sale („Silent Noise”). 

Pictura ca mod prin care poți depăși deficitul de auz 

Diagnosticul de hipoacuzie sau deficitul de auz nu înseamnă că trebuie să pui capăt pasiunilor tale, ci din contră, acest nou drum poate reprezenta o șansă pentru a-ți descoperi și dezvolta îndemânarea în diverse domenii. Pictura poate fi unul dintre acestea, iar artistul Victor Sitali este un astfel de exemplu.

Născut și crescut în Zambia, Sitali și-a pierdut auzul la vârsta de trei ani, dar a găsit o modalitate de a-și exprima vocea prin pictură. Ulterior, a obținut o diplomă în design grafic de la Școala Institutului de Inginerie Audio din Dubai, iar astăzi picturile sale sunt celebre în întreaga lume. 

Sursa foto – Victor Sitali interviu „The National”. 

„Deficitul de auz nu îmi afectează deloc munca. Da, hipoacuzia este un handicap social, dar devine din ce în ce mai nesemnificativ datorită noilor tehnologii. Acum pot să comunic mult mai bine cu oamenii pe WhatsApp sau pe alte rețele sociale. Nu am nevoie să aud în timp ce pictez, așa că faptul că sunt surd nu mă încurcă. Oamenii au început să mă recunoască acum ca artist și nu ca artist cu deficit de auz. Desigur, sper să încurajez comunitatea persoanelor cu hipoacuzie în general prin intermediul lucrărilor mele de artă.”, a declarat Victor Sitali în cadrul unui interviu pentru The National. 

În cazul artistului, dacă unul dintre simțuri dispare, atunci celelalte îi iau „locul”: percepția sinestezică a creierului face ca majoritatea culorilor să devină mai vibrante, mai pline de viață, tocmai pentru a scoate la lumină exact experiențele la care nu mai are acces. 

Sursa foto: Pexels@cottonbro.

Cu toate acestea, după cum subliniază și Sitali, deficitul de auz nu mai poate fi considerat un „handicap”, mai ales datorită contribuției pe care aparatele auditive le-au adus de-a lungul timpului.

Cum te poate ajuta Audio Alfa prin gama sa de aparate auditive

Aparatele auditive au parcurs un drum lung de la primele încercări rudimentare de îmbunătățire a auzului. Pentru că vrem să fii la curent cu toate noutățile ce privesc aparatele auditive, deja am scris 2 articole pe blogul nostru care discută despre diversele tipuri de aparate auditive și despre cum funcționează acestea. 

Citește aici despre aparatele auditive retroauriculare, iar aici despre cele intraauriculare – 2 lecturi de maxim 10 minute, pentru că știm că timpul tău e prețios.

Sursa foto: phonakpro.com

Începând din această vară, prietenii noștri de la Phonak propun o gamă de aparate auditive cu totul inovatoare. Iată care sunt recomandările noastre:

Audéo Fit este un aparat auditiv complex care îți va permite să-ți urmărești activitatea fizică zilnică prin intermediul senzorului de ritm cardiac, starea de sănătate și să te bucuri de o calitate impecabilă a sunetului - totul cu conectivitate universală prin Bluetooth la dispozitivele Android și iOS.

Sursa foto: phonakpro.com

Primul aparat auditiv din lume cu forma unică, având un unghi de 7 grade care urmărește conturul natural al capului. Profită de o calitate a sunetului de neegalat, fără niciun disconfort. 

 

Sursa foto: phonakpro.com

Noul aparat auditiv Phonak Audéo Life este rezistent la scufundări la adâncimi de până la 50 cm în apă dulce sau sărată și poate fi purtat fără probleme când plouă sau când transpiri abundent. Datorită stratului protector care sigilează dispozitivul și acționează ca un material de etanșare, felul în care vrei să-ți trăiești viața nu mai are limite!

 

 

Sursa foto: phonakpro.com

Te-am făcut curios? Vino în oricare din locațiile Audio Alfa din țară pentru a afla mai multe despre produsele Phonak și pentru a beneficia de îndrumarea specialiștilor noștri în alegerea aparatului auditiv potrivit nevoilor tale. 

Cu un simplu click aici poți face o programare pentru o investigație gratuită!

 

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164