PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

BUCUREȘTI , B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scară A, parter, ap. 1 0770.617.707

REȘIȚA , Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caraș-Severin 0770.617.982

DEVA , Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

CÂMPULUNG MOLDOVENESC, Calea Bucovinei, nr. 53  0771.550.164

Blog

Ce articole am mai scris?

Urechea înfundată – despre ce e vorba și ce-i de făcut?

Dacă ai mers vreodată cu telecabina sau ai zburat cu avionul, cel mai probabil cunoști senzația de ureche înfundată. Enervant, așa-i? Află din rândurile de mai jos de ce se întâmplă acest lucru, dar mai ales ce poți face în asemenea situații. 

Sursa foto: jurnalul.ro

Ce este și de ce apare senzația de ureche înfundată?  

Atunci când trecem printr-un tunel cu trenul sau când decolăm și aterizăm cu avionul, simțim deseori presiune în urechi. Acesta este un semn al faptului că urechile noastre sunt organe sensibile și reacționează la ceea ce ni se întâmplă. O mică presiune în ureche nu este periculoasă, ci doar inconfortabilă, creând acea senzație de ureche înfundată. 

Dar ce-i de făcut dacă această senzație persistă sau dacă urechile noastre sunt expuse la presiuni mult mai puternice? 

Sursa foto: pexels@pixabay

În urechea medie, în spatele timpanului, se află așa-numita cavitate timpanică, un spațiu plin de aer care conține, printre altele, oscioarele urechii medii. Cavitatea timpanică trece printr-o conexiune tubulară în faringele posterior. Această conexiune se numește trompa lui Eustachio – care reglează presiunea aerului din ureche în raport cu cea din mediul înconjurător. 

Atunci când căscăm sau înghițim, trompa lui Eustachio se deschide, ceea ce determină o egalizare a presiunii aerului. În acest fel, timpanul are aceeași presiune pe ambele părți și poate funcționa în mod optim. Aceia dintre noi care au fost atenți la această lecție de anatomie la școală și-au însușit un truc simplu care te poate salva atunci când simți brusc că ai urechea înfundată: înghiți în mod repetat pentru a egaliza presiunea asupra timpanului.

Sursa foto: Wellborn Romania

Cauze ale urechilor înfundate: 

Există multe cauze datorită cărora poți avea senzația de ureche înfundată. În timp ce unele sunt probleme minore care dispar de la sine, altele pot indica probleme de sănătate mai grave.

Obstrucția trompei lui Eustachio

Una dintre cele mai frecvente cauze în care senzația de ureche înfundată persistă, chiar și după „trucul” menționat mai sus, este o afecțiune numită obstrucție a trompei lui Eustachio. Aceasta apare atunci când ceva blochează deschiderea și închiderea trompei lui Eustachio.

Simptomele acesteia pot include: 

  • Senzația de ureche plină.

  • Senzația de ureche înfundată.

  • Disconfort creat de o diferență de presiune a aerului între canalul auditiv și spațiul urechii medii.

Acumulări de cerumen (ceară)

Dacă canalul auditiv produce prea multă ceară într-un timp scurt, fără a o elimina în mod natural, aceasta se va acumula până la crearea unui potențial blocaj, fapt ce conduce la senzația de ureche înfundată.

Mai ales dacă împingem acumulările de ceară adânc în urechi cu degetul sau cu un bețișor de ureche în timpul încercărilor de a le curăța. Aceasta este o cauză comună care poate face mai mult rău decât bine, inclusiv se poate ajunge și la hipoacuzie

Despre folosirea bețișoarelor de ureche și ce efecte neplăcute pot avea am discutat mai demult și noi pe blog. În maxim 3 minute poți vedea care sunt concluziile noastre cu un click aici.

Sursa foto: drmax.ro

Probleme cu sinusurile

Atunci când ai o infecție de la o răceală sau o afecțiune respiratorie, sinusurile se inflamează și pun presiune pe urechi. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sinuzită

Însă, poți simți presiune în urechi și de la sinusurile inflamate care nu sunt infectate. Creșterile de țesut pot duce la sinuzită și, implicit, la senzația de ureche înfundată. La fel și problemele de sănătate, cum ar fi fibroza chistică sau tulburările autoimune.

Deteriorări cauzate de zgomot

Zgomotele puternice pot afecta părțile interioare ale urechii și pot duce la senzația de ureche înfundată. 

Când te afli într-un mediu zgomotos sau folosești un echipament puternic, nu uita să folosești protecții speciale, cum ar fi „Serenity Choice” de la Phonak, perfecte pentru toate circumstanțele: somn, vânătoare, muzică, muncă sau mersul cu motocicleta. 

Dacă ai 10 minute la îndemână, poți citi aici un articol despre 10 muzicieni care au experimentat pierderi de auz din cauza zgomotelor puternice. 

 

Sursa foto: phonakpro.com

Boala Ménière

O afecțiune a urechii interne, boala Ménière debutează adesea la vârsta mijlocie și poate persista pe tot parcursul vieții, dacă nu este tratată cu atenție. Aceasta afectează, de obicei, una dintre urechi și provoacă, pe lângă senzația de ureche înfundată, amețeli care pot duce la pierderea echilibrului și la vătămări grave. 

Amețeala poate dura de la câteva minute la câteva ore. În acest timp, este posibil să simți presiune în ureche, pierdere de auz sau țiuit în ureche.

Infecții ale urechii medii

Urechile sunt organe delicate și se pot infecta cu ușurință. Infecțiile cauzează adesea presiune și acumularea de lichid, ceea ce poate face ca auzul să fie înfundat. 

De asemenea, bacteriile și virușii pot uneori să se deplaseze nestingherite în trompa lui Eustachio, menționată mai sus, și să provoace inflamații și acumulări de lichid în ureche, ceea ce creează, din nou, senzația de ureche înfundată. 

Remedii pentru urechea înfundată

Să recapitulăm lecția de anatomie de astăzi despre trompa lui Eustachio. Atunci când ceva blochează deschiderea și închiderea trompei lui Eustachio, apare această senzație de ureche înfundată. 

Pentru a scăpa de ea, poți urma câteva practici simple care duc la deschiderea trompei lui Eustachio: 

  • Căscatul.

  • Mestecarea unei gume.

  • Manevra Toynbee (înghițirea cu nasul ținut).

  • Manevra Valsalva (când se expiră  forțat aerul, cu buzele și nasul blocate). 

Sursa foto: pexels@andrea-piacquadio

Scopul acestora este să permită egalizarea presiunii aerului din ambele părți ale timpanului. Dacă auzi un zgomot de pocnitură sau experimentezi o senzație de desfundare, ai reușit să obții deschiderea trompelor lui Eustachio.

Ce putem face pentru tine la Audio Alfa

Dacă senzația de ureche înfundată persistă timp de câteva zile sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi modificări bruște ale auzului, tinitus, amețeli, vertij, durere, febră sau drenaj din ureche, trebuie să consulți un medic cât mai curând posibil pentru evaluare și tratament. 

Pentru mai multe informații referitoare la problemele legate de auz sau de ureche, precum și despre cele mai performante aparate auditive apelează la specialiștii noștri din locațiile Audio Alfa, care sunt gata să îți ofere soluții adaptate nevoilor tale. 

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164