PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

BUCUREȘTI , B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scară A, parter, ap. 1 0770.617.707

REȘIȚA , Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caraș-Severin 0770.617.982

DEVA , Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

CÂMPULUNG MOLDOVENESC, Calea Bucovinei, nr. 53  0771.550.164

Blog

Ce articole am mai scris?

Cum să-ți protejezi auzul la festivalurile de muzică

Când zilele devin mai lungi, vremea se încălzește, iar nopțile se transformă în amintiri de neuitat, știi că este sezonul festivalurilor. Află din următoarele rânduri ce nu ar trebui să-ți lipsească din bagajul de festival, dacă vrei să îți păstrezi auzul brici și să te protejezi de hipoacuzie

Sursa foto: pexel@wendy-wei

Care este legătura dintre muzica tare și hipoacuzie? 

Muzica este principala atracție a unui festival, dar cu cât aceasta este mai tare, cu atât mai mult îți poate afecta auzul, iar efectele pot fi permanente. Nu o spunem noi, ci nenumărate studii, dar și muzicieni celebri care s-au confruntat cu diferite tipuri de pierdere a auzului de-a lungul carierei lor. Este un preț mare pe care nimeni nu ar trebui să îl plătească, așa că este important să cunoști legătura dintre muzica tare și hipoacuzie, dar, mai important, să știi cum să îți protejezi auzul chiar și în aceste situații.

Riști să suferi leziuni auditive dacă rămâi într-un mediu cu zgomote mai mari de 80 de decibeli mai mult de câteva ore. Cu fiecare 3 decibeli în plus, perioada de timp în care poți rămâne în acel mediu se reduce la jumătate pentru că sunetul devine practic de două ori mai puternic la fiecare astfel de interval. Acest lucru înseamnă că poți sta într-un mediu cu 83 de decibeli timp de 4 ore fără riscul de a suferi leziuni auditive, în 86 de decibeli doar 2 ore și așa mai departe. Cele mai multe festivaluri ating până la 100-105 decibeli. Prin urmare, urechile tale pot rezista la un astfel de nivel sonor doar pentru mai puțin de 15 minute. După această perioadă de timp, deteriorarea auzului poate fi ireversibilă și poate apărea chiar o pierdere permanentă a auzului.

Sursa foto: Electric Castle

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste un miliard de adolescenți (asta înseamnă aproximativ populația Indiei) și tineri adulți cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani sunt în pericol de a-și pierde auzul  din cauza a 3 factori principali: evenimente zgomotoase, poluarea fonică din spațiile publice și utilizarea prelungită a dispozitivelor audio personale.

În interiorul urechii se află cohleea, iar în interiorul cohleei se află mici celule nervoase de care sunt atașate mii de celule ciliate. Pe măsură ce îmbătrânim, acestea se uzează/deteriorează, motiv pentru care multe persoane în vârstă încep să nu mai audă bine. Acest proces se numește presbiacuzie (hipoacuzie determinată de vârstă). 

Zgomotele prea puternice pot provoca, de asemenea, deteriorarea celulelor ciliate. Acest lucru se poate întâmpla instantaneu după ce auzi un zgomot extrem de puternic. Deteriorarea poate fi cauzată și prin suprasolicitarea nervului auditiv, atunci când ești expus la zgomote de peste 80 de decibeli prea mult timp sau prea des. Odată distruse, celulele ciliate încetează să mai transmită informații către creier sau se poate întâmpla ca, în urma unei leziuni, să transmită informații incorecte, cum ar fi un bâzâit sau un țiuit (tinitus). Astfel, riști să devii hipersensibil la anumite sunete sau să le auzi distorsionat ori diferit la fiecare ureche.

Sursa foto: hear.com

Cum poți preveni hipoacuzia la un festival? 

Muzica este o plăcere în sine. Este o experiență relaxantă și energizantă în același timp și poate fi ușor să te pierzi în moment. Pentru a-ți proteja auzul și a preveni hipoacuzia, iată câteva lucruri pe care le poți face fără prea mult efort:

  • Alege festivaluri și concerte în aer liber

 Atunci când asculți muzică tare în interior, vibrația și puterea sunetului sunt limitate în interiorul camerei. Nu există spațiu pentru ca sunetul să se disperseze. Cu cât locul de desfășurare este mai mic și mai închis, cu atât ești mai expus riscului de a avea probleme de auz induse de zgomot. 

Sursa foto: unsplash@marvin-meyer

  • Folosește regula 60-60 

Încearcă să asculți muzică la un volum de 60% pentru cel mult 60 de minute la rând, apoi fă o pauză de cel puțin 20 de minute. Dacă nu vrei totuși să stai cu ochii pe ceas, planifică pur și simplu o pauză după un set deosebit de tare sau după formația ta preferată. 

Sursa foto: Untold

  • Găsește locul cel mai potrivit 

Dacă ajungi mai devreme în zona de concert, încearcă să găsești locul potrivit din care să urmărești și să auzi totul, dar fără riscul de a-ți deteriora auzul. Alege să stai în zona din mijloc sau din spate, nicidecum în dreptul boxelor.

Sursa foto: unsplash@aranxa-esteve

  • Optează pentru o "detoxifiere" auditivă 

Ce înseamnă detoxifierea auditivă? Simplu, înainte de un festival optează pentru câteva zile liniștite, în care să oferi auzului tău o pauză bine meritată. Urmează o sesiune de detoxifiere auditivă și după festival. Experții recomandă cel puțin 16 ore de recuperare pentru fiecare două ore de muzică tare din ziua precedentă.

Sursa foto: unsplash@artur-kovalev

  • Poartă protecție auditivă 

Când mergi la concerte, asigură-te că ai la tine o protecție auditivă adecvată. Aceasta poate fi sub formă de căști, dar cea mai confortabilă și practică soluție sunt dopurile de urechi special dezvoltate pentru situațiile de muzică tare. Acestea oferă o reducere suficientă a zgomotului fără a distorsiona sunetul și sunt confortabile pentru a fi purtate toată ziua.  

Sursa foto: phonakpro.com

Serenity Choice™ Music de la Phonak, este o protecție auditivă special concepută pentru iubitorii de muzică. Tehnologia patentată a filtrului cu membrană atenuează sunetul, astfel încât toate frecvențele sunt reduse aproape la același nivel, ceea ce este excelent pentru muzică, deoarece ascultătorul nu pierde nimic din sunetul original, ci doar este redus la un nivel sigur.

Sursa foto: phonakpro.com

  • Programează un consult la un audiolog 

 

Un bâzâit sau un țiuit temporar în urechi după ce ai fost la un festival sau la un concert indică deja o deteriorare a celulelor ciliate, despre care am povestit mai sus. Șansele ca această deteriorare să devină permanentă și să se instaleze hipoacuzia cresc de fiecare dată când îți suprasoliciți auzul. Așadar, este important ca, după fiecare expunere la zgomote puternice, să îți programezi un consult la un audiolog pentru a ști exact cum stai cu auzul. Te așteptăm în oricare din cabinetele Audio Alfa din țară pentru a beneficia gratuit de un consult audiologic, o audiogramă tonală și vocală, dar și de sfaturi și recomandări de protecții și dispozitive auditive. Click aici pentru detalii.

 

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164