PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

Cabinetele Audio Alfa sunt aici...

Cum să alegi un aparat auditiv potrivit nevoilor tale

Aparatele auditive din zilele noastre sunt confortabile, discrete și oferă o varietate de caracteristici personalizabile. Singura problemă este că ai la dispoziție aproape un număr infinit de modele, culori și tehnologii uimitoare. Întrebarea pe care trebuie să pui accentul e: cum poți naviga prin această multitudine de informații și cum poți alege aparatul auditiv potrivit nevoilor tale? 

Află din rândurile de mai jos, unde ți-am pregătit 3 pași cu ajutorul cărora să poți lua o decizie informată și adaptată nu doar nevoilor tale, ci și dorințelor tale. Bonus, un mic ghid al celor mai performante tipuri de aparate auditive.

Sursa foto: hearinghealthcare.com

Pasul 1: Vizitează un audiolog

În primul rând, alegerea unui aparat auditiv potrivit nevoilor tale începe de la un diagnostic corect, adică mai exact stabilirea tipului și gradului hipoacuzie. La Audio Alfa se procedează în felul următor:

  1. După ce ai stabilit programarea și ai venit la cabinet, trecem printr-un set de proceduri simple, complet non-invazive și nedureroase, care durează maxim 30 de minute și cu rezultate pe loc (descrise mai jos).

  2. Începem cu Anamneza, care înseamnă o discuție liberă cu audiologul despre trecutul tău medical, problemele de sănătate generală cu accent pe problema auditivă, informații despre mediul în care ai lucrat și nevoile tale auditive actuale, urmat de explicarea pașilor propriu-ziși ai testării, adică:

  • Verificarea canalului auditiv pentru a vedea dacă există dopuri de cerumen (ceară) sau leziuni.

  • Testul Renne & Weber (cu diapazonul) – care ne arată tipul hipoacuziei.

  • Audiograma – unde cu ajutorul unor perechi de căști vei auzi sunete și cuvinte la intensități diferite. La cel mai mic sunet (în cazul audiogramei tonale) pe care-l percepi vei apăsa pe un buton ca semn că l-ai auzit; în cazul audiogramei vocale te vom ruga să repeți cuvintele auzite, exact așa cum le-ai perceput.

  • Toate aceste teste cumulate, audiograma tonală (de percepere a sunetelor) și cea vocală (pentru inteligibilitatea cuvintelor), împreună cu testul cu diapazonul, le vei primi pe loc și ne vor indica care este tipul si gradul hipoacuziei (scaderea de auz) pe care o ai, evident dacă este cazul.

  • Apoi, în funcție de aceasta, stabilim: care este nivelul de amplificare al sunetelor de care ai nevoie; trecem printr-o selecție de aparate care te pot ajuta; alegem împreună dimensiunile și culoarea care să se potrivească personalității tale; prețurile care sunt mai avantajoase în funcție de opțiunile de tehnologii care îți sunt necesare în viața de zi cu zi, indiferent de mediul în care te afli.

Toate aparatele auditive se aleg în primul rând pentru a rezolva problema medicală (hipoacuzia), iar apoi se pot personaliza în funcție de stilul tău de viață și de buget, așa că fii sigur că ești pe mâini bune!

Sursa foto: pexels@karolina-grabowska

La Audio Alfa avem probabil cei mai buni audiologi din țară și peste 200 de aparate auditive performante, din care să-l alegem pe cel mai potrivit. Dacă ai nevoie de un sfat, de o audiogramă corectă și de un diagnostic precis, contactează-ne oricând! 

Pasul 2: Urmează recomandările audiologului

Ai o deficiență de auz mai degrabă de transmisie sau neurosenzorială? Ai leziuni sau inflamații în conductul auditiv? Ai dop de cerumen? – sunt doar câteva dintre întrebările la care audiologul tău îți va răspunde în urma vizitei tale și pe baza cărora îți va oferi recomandări și soluții personalizate. 

Evident, toți specialiștii Audio Alfa din toate cabinetele noastre te vor ghida așa cum trebuie de la bun început. La noi accentul pică pe corectitudine, dar nu ne dăm la o parte să povestim cât mai mult (cu noile aparate la urechi) cu tine pentru că realizăm cât de importat e confortul tău psihic și nevoia de comunicare. Nu ezita niciun moment să ne ceri lămuriri adiționale și pune-ne oricâte întrebări îți trec prin minte!

Partea bună e că un plan de abordare bine structurat te va ajuta să înveți cum să întreții mai bine aparatul auditiv și cum să îl utilizezi împreună cu alte dispozitive (accesorii) de comunicare care-ți vor face viața mult mai ușoară și care te țin aproape de lumea digitală.

Pasul 3: Explorează diferite tipuri de aparate auditive și accesorii

Mulți oameni se feresc să ceară ajutorul când sesizează că nu mai aud bine, le este rușine pentru că oamenii vor râde de ei sau pur și simplu pentru că își imaginează că aparatele auditive sunt niște dispozitive mari și greu de folosit, care oferă rezultate minime. Dimpotrivă, tehnologia actuală a aparatelor auditive le face aproape invizibile, extrem de fiabile și performante, ușor de conectat la alte dispozitive smart prin bluetooth.

Sursa foto: audiologicalservices.com

Alocă-ți timp și răbdare pentru a testa câteva din opțiunile de aparate auditive disponibile, precum și parte din accesoriile care pot veni cu acestea, dacă chiar vrei să auzi bine și să fii în pas cu tehnologia. Nu-ți fie teamă să pui întrebări pentru a înțelege pe deplin tot ce pot face aceste aparate inovatoare. 

Atunci când iei în considerare caracteristicile aparatelor auditive, este important să ai în minte stilul de viață și contextele în care vei avea cel mai mult nevoie de unele funcții specifice. 

  • Ce situații auditive te deranjează cel mai mult?

  • Există anumite sunete sau voci pe care ai probleme să le auzi?

  • Cum arată pentru tine o zi obișnuită? 

  • Cât de des frecventezi medii zgomotoase, cum ar fi restaurante, centre comerciale sau facilități sportive?

Sursa foto: pexels@nataliya-vaitkevich

De exemplu, în oferta noastră găsești aparate de la Phonak rezistente la apă sau praf, accesorii pentru vănătoare sau motor (care atenuează sunetul) – toate acestea disponibile în diferite modele cu tehnologii asociate.

Pentru că există diferite tipuri de aparate auditive de luat în considerare, așa cum am tot menționat, în rândurile de mai jos discutăm despre variantele discrete, de tip intraauriculare.

Tipuri de aparate auditive intraauriculare

  • Tip IIC sau invisible-in-the-canal (invizibil în canal): cel mai mic aparat auditiv făcut vreodată. Datorită potrivirii unice, acestea îți permite să îți continui viața așa cum ai făcut-o întotdeauna. Ideal pentru cei pasionați de sport și activități în aer liber. Totuși, dimensiunea redusă implică și lipsa unor funcții care necesită procesoare mai mari;

  • Tip ITE sau in-the-ear (în ureche): umple și etanșează intrarea spre conductul auditiv, iar datorită dimensiunii puțini mai mari, acesta dispune de mai multe funcții și este ușor de manevrat. Util pentru persoanele cu pierderea ușoară până la severă a auzului;

  • Tip CIC sau completely-in-the-canal (complet în canal): este modelat pentru a se potrivi în interiorul canalului auditiv. Îmbunătățește pierderea ușoară până la moderată a auzului la adulți;

  • Tip ITC sau in-the-canal (în canal): se potrivește parțial în canalul auditiv. Acest tip poate îmbunătăți pierderea ușoară până la moderată a auzului la adulți.

Poți afla mai multe despre aparatele auditive intraauriculare cu un click aici

Sursa foto: phonakpro.com

Important de reținut este și faptul că în majoritatea cazurilor nu se poate pleca cu aparatul auditiv de la prima vizită. Cum spuneam în prima partea a articolului curent, la prima întâlnire are loc diagnosticarea care ne oferă nouă toate detaliile necesare ca să te putem ghida către alegerea aparatului auditiv potrivit nevoilor tale, apoi intervine comanda (în cazul în care nu e disponibil în stoc), ampretarea conductului auditiv (fie că este pentru oliva personaliză sau pentru aparatul intraauricular). 

Sunt situații în care pacientul are o anumită hipoacuzie și i se recomandă un anumit tip de aparat retroauricular la care nu este necesară oliva personalizată. Aici se poate pune un domme („ciupercuță”) din silicon cu două aripioare, cu dimensiune potrivită circumferinței conductului auditiv. În acest caz, dacă există și aparatul pe stoc, pacientul poate pleca acasă de la prima vizită cu noul aparat auditiv.

A doua vizită este mult mai simplă pentru tine; aici vei primi aparatele auditive, le vom regla și îți vom face instructajul de folosire corectă a aparatelor, cum se schimbă bateria (dacă nu sunt reîncărcabile), cum se întrețin (curățare, igienizare, uscare), apoi le achiți și poți pleca. Dap, e atât de simplu! 

Aparate auditive retroauriculare

Cel mai tradițional aparat auditiv, dar care a evoluat odată cu vremurile ca nimeni altul, este aparatul auditiv de tip „behind-the-ear” – acesta se poartă după ureche. Un tub subțire conectează aparatul la olivă, care este personalizată pentru a se potrivi la fix urechii tale. 

Dispozitivele BTE sunt potrivite pentru toate nivelurile de pierdere a auzului. V-am făcut curioși? Citește mai multe despre ele cu un click aici

Sursa foto: phonakpro.com

Oricât de mult am încerca, un articol de blog nu poate acoperi întregul proces, așa că mai bine vino în oricare dintre cabinetele Audio Alfa și lasă-i pe specialiștii noștri să te îndrume. Click aici pentru detalii despre oferta lunii. 

 

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164


TIMIȘOARA

B-dul Victor Babeș nr. 20, jud. Timiș - 0774066523


BUZĂU - Audio Clinic Sound - Colaborator

Strada Patriei, nr. 88 (în incinta Centrului Medical ANGI SAN), jud. Buzău - 0770.466.297


FOCȘANI - Audio Chic - Colaborator

Strada Popa Șapcă, nr. 1 (în incinta clinicii ORL Dr. Merchea) - 0744.325.300