Blog
Aparatul auditiv și amplificatorul de volum – diferențele dintre ele și ce trebuie să știi
Oare îți mai amintești acele reclame de la televizor în care un domn elegant sau o doamnă fabulos îmbrăcată încerca din răsputeri să te convingă să comanzi diverse produse așa-zis miraculoase? Indiferent cât de mult evoluează strategiile din vânzări, astfel de trucuri continuă să își lase amprenta și asupra modurilor în care încercăm să facem față unui diagnostic de hipoacuzie.
O căutare rapidă pe internet pentru „amplificatoare de volum” și gata, vei avea în fața ochilor nenumărate site-uri care vând dispozitive auditive cu beneficii așa-zis uimitoare pentru auzul tău. Așadar, care-i treaba cu acestea?
În rândurile de mai jos analizăm în detaliu cum stau lucrurile, dar, mai ales, care este diferența dintre aceste false dispozitive și un aparat auditiv performant, ce spun studiile și ce recomandă audiologii noștri pentru a-ți proteja auzul.
Sursa foto: unsplash@mark-paton
Cum au apărut și de ce nu pot fi considerate aparate auditive
Să începem cu începutul, scurt și la obiect: amplificatoarele de volum NU sunt aparate auditive, indiferent cât de mult încearcă diverse site-uri să demonstreze contrariul. Aceste „miraculoase dispozitive” oferă amplificare pentru toate sunetele din mediul înconjurător. Pe când nevoile persoanelor cu deficiențe de auz pot fi foarte diferite de la caz la caz. Spre exemplu, hipoacuzia cauzată de înaintarea în vârstă afectează, în general, frecvențele joase și înalte în mod diferit, iar pierderea auzului la frecvențe înalte fiind semnificativ mai frecventă la pacienții mai în vârstă.
În principal, aceste dispozitive au apărut pe piață datorită prețurilor aparatelor auditive, în ideea unei „false alternative”, ca să zicem așa. Ce nu s-a luat în calcul este faptul că majoritatea aparatelor auditive se pot achiziționa în rate fixe de 12, 24, 48 luni sau cu o decontare de la Casele Naționale de Asigurări în valoare de 1.058,77 RON. La Audio Alfa, prin creditarea TBIPay, se poate opta inclusiv pentru 12 rate fără dobândă până la finalul anului – 31 decembrie 2022.
Un studiu realizat de „Centrul de Cercetare a bolii Alzheimer” John Hopkins arată că majoritatea amplificatoarelor de volum nu reușesc să se adapteze la diferite frecvențe și să ofere un confort auditiv adecvat utilizatorilor. Astfel, aceștia vor trebui să folosească un suport suplimentar pentru a comunica eficient.
Sursa foto: unsplash@logan-weaver
Pentru a îmbunătăți înțelegerea vorbirii, ascultătorul are nevoie ca diferența dintre vorbire și zgomotul de fond să devină mai mare – un indicator cunoscut sub numele de raport semnal-zgomot (SNR). Una dintre caracteristicile definitorii ale unui aparat auditiv este îmbunătățirea raportului semnal-zgomot prin intermediul microfoanelor direcționale care amplifică sunetul din față (adică vocea persoanei care vorbește în fața ta) și minimizează sunetele din spate (adică zgomotul de fond).
Pe măsură ce aparatele auditive au avansat, funcția de direcționalitate a devenit mai flexibilă decât cea de față-spate, unele modele fiind capabile să se adapteze automat pe măsură ce zgomotul din mediul înconjurător își schimbă sursa. Acest lucru va avea un impact enorm asupra modului în care comunici și te va ajuta să devii independent, indiferent de situație.
Diferența dintre aparatele auditive și amplificatoarele de volum
Diferența dintre un aparat auditiv și un amplificator de volum constă în primul rând în scopul lor. Un aparat auditiv este conceput pentru o persoană cu deficiențe de auz și este programat special pentru pierderea auditivă a acesteia, pentru a o ajuta să își gestioneze eficient sănătatea auzului.
Prin urmare, ai la dispoziție o varietate de tehnologii care să se potrivească nevoilor tale specifice și vei putea chiar să-ți ajustezi și să-ți personalizezi dispozitivul pentru a se potrivi stilului tău de viață și situațiilor cu care te confrunți. Acestea sunt montate de un audiolog cu experiență și vor fi programate în funcție de rezultatele testului tău auditiv și ajustate în timp până când vei atinge un nivel adecvat și confortabil de auz. Despre reglajele aparatelor auditive am discutat mai demult pe blog. În maxim 3 minute poți vedea care sunt îndrumările noastre cu un click aici.
Sursa foto: Hearing Health Foundation
Un amplificator de volum este conceput pentru o persoană cu un auz normal. Acesta este menit să fie utilizat în situații specifice, atunci când este nevoie doar de o amplificare redusă pentru toate sunetele, de exemplu, atunci când te uiți la televizor. Aceste dispozitive sunt cumpărate fără prescripție medicală și nu oferă amplificare în funcție de pierderea individuală a auzului.
Un specialist în audiologie nu este implicat în montarea acestora. Aceste dispozitive NU se pot regla. Este vorba de o achiziție unică de către consumator, astfel încât, în mod normal, nu sunt incluse servicii suplimentare. Deși aceste dispozitive pot părea tentante, unele persoane au început să folosească în mod greșit amplificatoarele de volum ca aparate auditive fără prescripție medicală. Ar putea părea o modalitate ușoară de a reduce costurile, dar audiologii și medicii de pretutindeni trag un semnal de alarmă împotriva acestei practici. Aparatele auditive au un scop complex care diferă în funcție de nevoile fiecărui utilizator, în timp ce amplificatoarele de volum amplifică toate sunetele și pur și simplu fac totul mai tare.
De ce pot fi periculoase amplificatoarele de volum?
Amplificatoarele de volum sunt utilizate fără un diagnostic medical, dar pentru o reabilitare auditivă adecvată și eficientă, ai nevoie de un diagnostic atent al sănătății tale auditive. Astfel, în urma rezultatelor, audiologul îți poate recomanda un dispozitiv auditiv adaptat nevoilor tale și, mai mult decât atât, respectând și având toate avizele ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). Acest lucru îți garantează că nu-ți vei pune în pericol auzul și sănătatea. Deși amplificatoare de volum par o opțiune atractivă în detrimentul aparatelor auditive, acestea nu fac decât să îi împiedice pe cei care suferă de pierderea auzului să își trateze afecțiunea.
Sursa foto: pexels@karolina-grabowska
Oamenii folosesc adesea amplificatoare de volum pentru a-și atenua scăderea de auz pe care nu își dau seama că o au. Acest lucru îi împiedică să își trateze deficiența de auz în mod corespunzător și în timp util. Pentru a diagnostica pierderea auzului, este absolut necesar un test auditiv. Dacă nu cauți un ajutor adecvat pentru pierderea auditivă, aceasta se poate agrava și mai mult. În acest timp, poți trece de la o pierdere ușoară a auzului la ceva ireversibil. În plus, utilizarea acestor amplificatoare poate cauza o întârziere în diagnosticarea unei afecțiuni potențial tratabile, iar această întârziere poate permite agravarea afecțiunii și poate duce la complicații suplimentare: hipoacuzie severă, severă-profundă, pierderi de echilibru sau chiar declin cognitiv.
Amplificatoarele de volum NU pot înlocui tratarea pierderii auzului. Înainte de a decide ce dispozitiv ți se potrivește, cel mai indicat este să ne faci o vizită în unul dintre cabinetele Audio Alfa din țară pentru a beneficia gratuit de un consult audiologic și de o audiogramă tonală și vocală. În acest fel, vei ști dacă suferi de hipoacuzie, dar, mai important, vei auzi cu propriile urechi ce știe și ce poate să facă un aparat auditiv performant. Click aici pentru detalii.