PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

BUCUREȘTI , B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scară A, parter, ap. 1 0770.617.707

REȘIȚA , Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caraș-Severin 0770.617.982

DEVA , Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

CÂMPULUNG MOLDOVENESC, Calea Bucovinei, nr. 53  0771.550.164

BUZĂU - Audio Clinic Sound - Colaborator, Strada Patriei, nr. 88 (în incinta Centrului Medical ANGI SAN)  0770.466.297

Cum pot studenții cu deficit de auz să-și atingă potențialul maxim la cursuri

Fețe noi, locuri pe care le descoperi pentru prima dată, profesori care-ți stârnesc curiozitatea, agitația zilelor de sesiune și emoția nopților nedormite - studenția este poate cea mai captivantă perioadă din viața unui om, iar deficitul de auz nu ar trebui să-ți stea în calea acestor experiențe. 

Află din rândurile de mai jos cum pot studenții cu deficit de auz să-și atingă potențialul maxim la cursuri și astfel să transformi această etapă a vieții tale în una cu adevărat memorabilă!

Sursa foto: pexels@pavel-danilyuk

 

Deficitul de auz ca student

Deși, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 5% din populația lumii are un deficit de auz, accesul la educație pentru persoanele cu această afecțiune este încă anevoios, iar dacă ne uităm la accesul la învățământul superior, lucrurile se mișcă și mai încet. Din cauza barierelor sistemice continue, de exemplu, doar 5% dintre persoanele cu hipoacuzie din Statele Unite sunt înscrise în instituțiile de învățământ superior, în comparație cu 11% dintre persoanele fără pierderi de auz, potrivit unui raport al Centrului Național pentru Persoanele cu Deficit de Auz din Statele Unite

 

Lipsa de acces la informații, lipsa interpreților și a tehnologiilor asistive, dar și discriminarea frecventă - sunt doar câteva dintre aceste bariere care apar și în calea studenților cu hipoacuzie care urmează o facultate în România

 

Tranziția la facultate aduce cu ea, pe lângă aceste bariere, multe alte obstacole care-i împiedică pe studenții cu deficit de auz să-și atingă potențialul maxim. Indiferent că urmezi un program universitar la zi sau la distanță, sunt anumite aspecte care-ți pot ușura viața și te pot ajuta să profiți la maximum de contextele de învățare din perioada studenției. Iată câteva dintre cele mai importante recomandări pe care le poți pune în practică pentru a-ți atinge potențialul maxim la cursuri: 

 

1. Informează-i pe cei din jur despre deficitul tău de auz

Universitățile ar trebui să informeze profesorii cu privire la orice student cu nevoi speciale care urmează cursurile lor. Dar totuși, este indicat să nu lași acest lucru pe baza memoriei încărcate până peste cap a profesorilor tăi sau al celor din administrația universității. 

 

Cel mai simplu este să-i informezi personal pe cei cu care intri în contact despre deficitul tău de auz, astfel încât aceștia să-și poată adapta stilul de predare și comunicare la nevoile tale. De aceea, e bine să discuți direct și deschis cu profesorii tăi despre anumite schimbări care ți-ar fi benefice. Spre exemplu, să vorbească cu fața orientată spre tine, să nu-și acopere buzele sau să nu se îndepărteze de microfon atunci când țin cursuri în săli mari. 

Sursa foto: pexels@buro-millennial

 

2. Cere oricând ajutor

Știai că studenții cu deficit de auz beneficiază de interpreți mimico-gestuali pentru activitatea didactică sau că multe universități din țară oferă servicii dedicate studenților cu deficit de auz? Suport vizual, amplificatoare de sunet, aranjarea sălii într-un mod facil - acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți găsi în oferta diferitelor universități și care te pot ajuta să-ți atingi potențialul maxim la cursuri, în ciuda pierderii de auz (multe din ele, din păcate, nu sunt valabile și în universitățile din România). 

 

E important să comunici oricând nevoia ta specifică,  fără a te simți cumva jenat, ba mai mult, nu-ți fie teamă să-ți exprimi problema pentru a te asigura că primești tot ajutorul necesar în procesul tău de învățare și, implicit dezvoltare.

Sursa foto: pexels@Kampus Production

 

3. Fii creativ & nu te da bătut

Din păcate, nu trăim într-o lume ideală și, mai ales, nu trăim într-o țară ideală, așa că o bună doză de creativitate și răbdare sunt necesare pentru orice student cu deficit de auz. Fii deschis la a găsi noi soluții și îndrumă-i pe cei din jurul tău să folosească aceste soluții în interacțiunea lor cu tine, iar dacă simți că cererile tale nu sunt respectate nicicum, nu te da bătut. Adresează-te administrației universității tale și reprezentanților de an pentru a dezvolta împreună mediile cele mai potrivite pentru nevoile studenților cu deficit de auz.

 

4. Utilizează tehnologiile care-ți sunt la îndemână

A sta în primul rând nu mai este de mult singura soluție pentru a înțelege în detaliu un curs. În zilele noastre, ai la îndemână, adesea la doar un click distanță, diverse tehnologii care facilitează învățarea pentru cei cu deficit de auz. Google Live Transcribe sau funcția de transcriere al programului Word, pot transforma rapid un discurs într-un text gata de memorat. 

 

Totodată, nivelul de performanță și puterea aparatului tău auditiv poate fi suplimentat cu ajutorul unor accesorii special create pentru asemenea contexte de învățare care implică mult zgomot de fundal și săli mari, unde informațiile importante se pierd adesea în tumultul de voci. Spre exemplu, producătorul elvețian Phonak, unul dintre liderii mondiali în domeniul aparatelor auditive, a dezvoltat gama de accesorii Roger pentru situații de ascultare dificile și în continuă schimbare, în zgomot și la distanță, pentru a te ajuta să-ți îmbunătățești calitatea conversațiilor. Poți opta pentru microfonul inteligent Roger On, care te ajută să înțelegi mai bine conversațiile din jurul tău, chiar dacă există zgomot de fond, deoarece identifică și selectează automat persoana care vorbește. 

 

Sursa foto: phonak.com

 

Cu ce te putem ajuta la Audio Alfa

Dacă vrei să afli mai multe despre tehnologiile compatibile cu aparatul tău auditiv sau dacă vrei să faci acum pasul pentru a-ți lua unul, te așteptăm cu cele mai bune recomandări în cabinetele Audio Alfa din țară. 

 

Avem cei mai buni specialiști (nu o spunem noi, ci cei care ne-au trecut pragul), cele mai moderne aparate auditive și cele mai faine oferte chiar și pentru un buget de student. Te ajutăm cu probe și reglaje, astfel încât să te poți bucura de tot ce are de oferit un auz în limite normale! Mai multe detalii cu un click aici

 

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164


BUZĂU - Audio Clinic Sound - Colaborator

Strada Patriei, nr. 88 (în incinta Centrului Medical ANGI SAN), jud. Buzău - 0770.466.297