Blog

Există o legătură între pierderea bruscă a auzului și senzația de vertij
Urechile noastre trebuie să urmărească sute de sunete pe parcursul unei zile, dar „a auzi” nu este singura lor responsabilitate – acestea trebuie să facă față multor provocări, inclusiv să ne ajute să ne menținem echilibrul.
Ce se întâmplă atunci când ne pierdem brusc auzul sau când simțim o senzație de vertij și care este legătura între aceste două acțiuni? Îți oferim toate răspunsurile de care ai nevoie în rândurile de mai jos.
Sursa foto: pexels@andrea-piacquadio
De ce apare și ce implică pierderea bruscă a auzului?
Să-ți pierzi brusc auzul este ceva greu de imaginat și înțeles, din păcate acest lucru se poate întâmpla oricui, adesea din cauze necunoscute.
Ca să înțelegi mai bine despre ce-i vorba, trecem printr-o (foarte) scurtă lecție de anatomie: hipoacuzia neurosenzorială, afecțiunea care determină cel mai frecvent pierderea bruscă a auzului, rezultă din deteriorarea celulelor ciliate din urechea internă sau a centrelor de procesare centrală a creierului. Aceasta diferă de o hipoacuzie de transmisie, care rezultă din incapacitatea undelor sonore de a ajunge la urechea internă.
Cât de frecventă este această afecțiune? Incidența hipoacuziei neurosenzoriale variază de la țară la țară. În Statele Unite, de exemplu, în fiecare an sunt identificate aproximativ 66.000 de cazuri noi de pierdere bruscă a auzului. De fapt, să lăsăm cifrele și să trecem la cauze pentru a înțelege mai bine de ce apare pierderea bruscă a auzului. Dacă vrei să-ți reîmprospătezi cunoștințele despre diferitele tipuri de hipoacuzie, citește articolul nostru de pe blog cu un click aici.
Cele mai frecvente cauze ale hipoacuziei neurosenzoriale sunt:
- anomalii congenitale;
- pierderea auzului indusă de vârstă;
- pierderea auzului indusă de zgomot;
- traumatisme craniene;
- boala Meniere - o afecțiune a urechii interne care se manifestă prin episoade de vertij;
- leziuni ale urechii cauzate de tratamentul medicamentos, cum ar fi unii agenți chimioterapeutici;
- afecțiuni precum meningita, diabetul sau bolile autoimune.
Pierderea bruscă a auzului este asociată cu vertij la 20 până la 60% dintre pacienți. Cu toate acestea, este dificil de identificat ce se califică sau nu drept un simptom îngrijorător. Facem lumină în acest sens imediat.
Ce este vertijul?
Vertijul este o senzație bruscă de „se învârte camera cu mine”. De la episoade scurte de amețeală, uneori cauzate de mișcări rapide ale capului, putem experimenta chiar pierderi frecvente ale echilibrului, ceea ce ne poate pune cu ușurință în pericol. Vertijul nu este o boală, este mai degrabă un simptom comun al multor afecțiuni.
De fapt, persoanele care au pierderi de auz raportează adesea senzația de vertij și chiar se confruntă cu o creștere a numărului de accidentări, după cum arată un studiu realizat de Școala de Medicină Washington din St. Louis, SUA. De multe ori, persoanele cu hipoacuzie neurosenzorială găsesc diverse modalități de a-și continua viața de zi cu zi fără a căuta un diagnostic sau un tratament pentru această afecțiune, dar odată ce experimentează senzația recurentă de vertij, lucrurile devin greu de ignorat și provoacă îngrijorare imediată.
Sursa foto: pexels@sebastian-arie-voortman
Care este legătura între pierderea bruscă a auzului și senzația de vertij?
Simțul nostru de echilibru se bazează pe un mecanism complex de oase și țesuturi din urechea internă. Ca parte al acestui mecanism regăsim cohleea, unde se află nervul auditiv. În apropierea cohleei sunt elementele responsabile de simțul nostru de echilibru. Acesta este locul în care corpul nostru, alături de văz și atingere, sesizează mișcarea. Aici, un lichid care se mișcă constant odată cu tine, avertizează creierul tău despre fiecare mișcare pe care o faci.
Există mulți factori care pot duce la vertij sau la probleme de echilibru, dar este bine-cunoscut faptul că și pierderea auzului poate provoca astfel de tulburări. Afecțiunile urechii interne pot fi responsabile de pierderea bruscă a auzului, care poate duce, de asemenea, la senzația de vertij și accidente cauzate de pierderea echilibrului. Simptomele de vertij variază de la pacient la pacient, în funcție de părțile urechii interne care sunt afectate. Amețeala poate fi constantă, dar este mai probabil să apară și să dispară în funcție de activitățile de zi cu zi.
Vertijul, sau alte tulburări de echilibru, și pierderea auzului nu sunt întotdeauna legate între ele. Îți poți pierde auzul fără să te confrunți cu vreo senzație de vertij, la fel cum poți să suferi de amețeli fără să fi avut o pierdere de auz. În ambele situații consultarea unui medic specialist este esențială pentru a cunoaște cauzele acestor afecțiuni și pașii pe care i-ai putea urma pentru a le trata.
Cu ce te putem ajuta la Audio Alfa?
Pot exista multe cauze care stau la baza senzației de vertij, așa că, de cele mai multe ori, vei avea nevoie de o evaluare amănunțită pentru a determina sursa simptomelor tale. Dacă această senzație este legată sau nu de pierderea auzului, poți afla rapid cu ajutorul testărilor gratuite realizate în oricare din cabinetele Audio Alfa din țară:
- test cu diapazonul (Testul Rinne & Weber): ne va indica tipul hipoacuziei;
- examinare otoscopică: presupune controlul conductului auditiv și al timpanului;
- audiograma tonală: tonuri de sunete la diferite intensități și pe frecvențe diferite;
- audiograma vocală: cuvinte la diferite intensități și pe frecvențe diferite.
Sursa foto: pexels@tima-miroshnichenko
Dacă te confrunți cu simptome de vertij sau dacă ai pierderi de auz, fă o programare la audiologii noștri Audio Alfa. Aceștia vor identifica orice problemă pe care o ai și te vor ajuta să găsești cea mai potrivită soluție pentru nevoile tale, dar mai ales pentru a auzi mai bine și a te simți din nou încrezător în forțele proprii. Mai multe detalii cu un click aici.