PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

Cabinetele Audio Alfa sunt aici...

Dispozitive medicale din sfera ORL: Ghid complet

Îmbunătăţeşte-ţi calitatea vieții cu ajutorul dispozitivelor medicale din ORL. Află din articolul nostru despre alegerea și utilizarea eficientă a aparatelor auditive, a canulelor traheale, a butonului fonator, a laringofonului, a filtrelor HME și a adezivilor (plasturi) pentru filtre HME.

Știai că abrevierea ORL vine de la otorinolaringologie? Deși sună ușor complicat, în spatele acestui cuvânt se află o specialitate medicală extrem de importantă care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul bolilor care ne afectează urechile, nasul, gâtul, căile respiratorii superioare și sinusurile. Atunci când aceste organe suferă diverse leziuni sau dezvoltă anumite afecțiuni, dispozitivele medicale din sfera ORL oferă soluții care ajută în reabilitarea funcțiilor afectate. În acest articol îți oferim un ghid complet despre aceste dispozitive, dar și câteva sfaturi despre utilizarea lor.

 

Sursa foto: unsplash@anthony-camerlo

 

Ce sunt dispozitivele medicale ORL?

Atunci când vine vorba de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor urechii, nasului și gâtului, dispozitivele medicale ORL joacă un rol vital în industria medicală, dar și mai important, pentru pacienții care au nevoie de acestea. Ele se referă la o gamă largă de echipamente și instrumente specializate utilizate pentru a gestiona afecțiuni ale urechilor sau ale sinusurilor, pierderea auzului și diverse alte probleme ale sistemului nostru respirator. Fiecare dispozitiv este conceput pentru a îți îmbunătăți viața în acele puncte în care aceste afecțiuni au provocat cele mai mari daune. 

 

Sursa foto: crisdent-clinic

 

Sunt multe motive pentru care pacienții să ia în considerare utilizarea dispozitivelor medicale din ORL. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

  • Pierderea auzului: aparatele auditive ajută la îmbunătățirea auzului pentru persoanele cu deficiențe de auz, permițându-le să comunice (să audă și să înțeleagă) mai bine și să participe la activitățile prezente în viața de zi cu zi;
  • Afecțiuni respiratorii: canulele traheale, filtrele HME și adezivii pentru filtrele HME pot fi esențiale pentru persoanele cu afecțiuni la trahee și laringe;
  • Dificultăți de vorbire: butonul fonator și laringofonul pot fi utilizate de persoanele cărora li s-a îndepărtat laringele din cauza cancerului sau a altor afecțiuni medicale, acestea oferindu-le posibilitatea să se adapteze la o nouă modalitate de a putea vorbi;
  • Confort și protecție: adezivul pentru filtrele HME (plasturi) pot fi o alternativă mai confortabilă la filtrele HME tradiționale pentru unele persoane cu traheostomii.

 

Care sunt cele mai utilizate dispozitive medicale ORL?

Aparate auditive, canule traheale, buton fonator, laringofon, filtre HME și filtre adezive HME - ce înseamnă și ce reprezintă ele? Acestea sunt printre cele mai utilizate dispozitive medicale ORL. Hai să le luăm pe rând! 

 

Aparate auditive

Aparatele auditive sunt dispozitive electronice mici care amplifică sunetul pentru persoanele cu deficiențe de auz sau hipoacuzie (scăderea auzului). Acestea vin în diferite forme, dimensiuni, culori, cu performanțe și caracteristici tehnice diferite, acestea fiind montate în interiorul sau în spatele urechii. Există mai multe tipuri de aparate auditive, printre care:

 

  • Aparate auditive intraauriculare (ITE/ITC/CIC): Acestea sunt dispozitive făcute la comandă (personalizate) după amprentarea conductului auditiv și care se potrivesc direct în canalul auditiv. Acestea sunt potrivite pentru persoanele cu pierderi de auz ușoare până la moderate;

  • Aparate auditive Behind-the-Ear (BTE/RIC): Aceste dispozitive se așează în spatele urechii și sunt conectate la o cască (olivă) care se potrivește în interiorul canalului auditiv. Acestea sunt potrivite pentru persoanele cu pierdere de auz moderată până la severă și profundă.

 

Despre diversele tipuri de aparate auditive am povestit anterior pe blog în câteva articole, poți citi mai multe detalii despre cele intraauriculare cu un click aici, iar despre cele de retroauriculare cu un click aici. În plus, cu încă un click aici, poți afla mai multe despre o serie de inovații ale celor mai performante aparate auditive ale momentului. Rezistență la apă, baterii reîncărcabile sau design minimalist - totul e posibil! 

 

Canule traheale

Canulele traheale sunt dispozitive medicale utilizate pentru a ajuta la respirație. Acestea sunt introduse parțial în trahee, după procedura de traheostomie (o mică incizie în gât) și se restabilește o cale respiratorie sigură pentru pacienții care nu pot respira singuri. Există două tipuri principale de canule traheale:

  • Canule traheale fără manșetă: aceste dispozitive sunt utilizate pentru ventilație mecanică pe termen scurt și nu au o manșetă gonflabilă (balon). Ele permit aerului să intre și să iasă liber din plămâni;

  • Canule traheale cu manșetă: Aceste dispozitive au o manșetă gonflabilă (balon) care închide ermetic căile respiratorii. Sunt utilizate pentru ventilație mecanică pe termen lung și asigură un control mai bun al presiunii din căile respiratorii.

 

Butonul fonator

Un buton fonator este un dispozitiv medical utilizat pentru a ajuta persoanele cu laringectomie - îndepărtarea chirurgicală a laringelui, acest dispozitiv ajutându-i să vorbească. Butonul este plasat peste o mică incizie în gât (stoma) și vibrează atunci când utilizatorul vorbește, producând sunet. Acestea pot fi temporare sau permanente, în funcție de starea pacientului și de progresul recuperării. 

 

Laringofon

Un laringofon este un tip de microfon care este plasat direct pe gât pentru a capta vibrațiile corzilor vocale. Acesta este utilizat ca alternativă la un microfon tradițional pentru persoanele care au suferit o laringectomie și nu pot vorbi cu ajutorul corzilor vocale. Amplasarea corectă a laringofonului este esențială pentru o calitate optimă a sunetului.

 

Citește ghidul nostru complet despre procedurile de laringectomie și traheostomie, cu un click aici

 

Filtre HME

Filtrele cu schimbător de căldură și umiditate (HME) sunt dispozitive mici utilizate pentru a ajuta la umidificarea și încălzirea aerului care este inspirat prin canula traheală. Acestea sunt deosebit de utile pentru persoanele cu traheostomii care trebuie să respire prin intermediul unui tub.

 

Funcția principală a filtrelor HME este de a capta și de a reține căldura și umiditatea din respirația expirată, pentru a le elibera apoi în timpul următoarei inhalări. Acest proces ajută la umidificarea și încălzirea aerului pe care îl inspiri, ceea ce poate contribui la prevenirea deteriorării căilor respiratorii, la îmbunătățirea confortului și la reducerea riscului de infecții respiratorii.

 

Adezivul pentru filtre HME

Adezivul pentru filtrele HME sunt similare cu filtrele HME obișnuite, dar sunt atașate direct pe pielea din jurul locului traheostomiei. Acestea sunt utile pentru persoanele care trebuie să utilizeze filtre HME , dar consideră că dispozitivele tradiționale sunt inconfortabile sau incomode. 

 

Unul dintre beneficiile cheie ale filtrelor HME adezive este că acestea pot contribui la reducerea riscului de scurgeri de aer în jurul stomei sau al tubului de traheostomie. Acest lucru poate fi deosebit de important atunci când întâmpini dificultăți cu filtrele HME tradiționale, care uneori pot provoca iritații sau disconfort atunci când sunt presate pe piele.

 

Sursa foto: phonakpro.comIndiferent de dispozitivele medicale ORL de care ai nevoie, este esențial să ceri ajutor specializat pentru a avea parte de cea mai bună experiență și de cele mai bune rezultate posibile. Dacă ți-am trezit curiozitatea, nu-ți fie teamă să ne vizitezi în oricare din cabinetele Audio Alfa din țară, unde beneficiezi de posibilitatea decontării totale sau parțiale prin Casa de Asigurări de Sănătate pentru aceste dispozitive. 
Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164


TIMIȘOARA

B-dul Victor Babeș nr. 20, jud. Timiș - 0774066523


BUZĂU - Audio Clinic Sound - Colaborator

Strada Patriei, nr. 88 (în incinta Centrului Medical ANGI SAN), jud. Buzău - 0770.466.297


FOCȘANI - Audio Chic - Colaborator

Strada Popa Șapcă, nr. 1 (în incinta clinicii ORL Dr. Merchea) - 0744.325.300