Blog
Audiologul și medicul ORL - parteneriatul invizibil în reabilitarea ta auditivă
Audiologii și medicii ORL sunt profesioniști dedicați menținerii și îmbunătățirii sănătății noastre auditive. În acest articol, îți vom prezenta în detaliu ce face fiecare dintre ei și, mai ales, când ar trebui să le ceri ajutorul.
Când vine vorba de îngrijirea sănătății auditive, există multe opțiuni la care poți apela. Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante parteneriate în acest scop este cel dintre audiologi și medicii ORL, care lucrează împreună pentru a oferi îngrijire completă și reabilitare pentru persoanele cu deficiențe de auz. În acest articol vei afla totul despre aceste 2 domenii vitale pentru auzul tău, dar și detalii despre când și, mai ales, cum poți profita la maximum de acest parteneriat.
E important să reții încă de la începutul acestui articol că pierderea auzului sau hipoacuzia, așa cum am mai prezentat adesea aici pe blog și nu numai, este o afecțiune complexă cu multe cauze și cu tot atât de multe căi de a reabilita această deficiență. În funcție de gravitatea simptomelor s-ar putea să ai nevoie de abordări diferite pe care ți le pot oferi fie audiologii specialiști, fie medicii ORL, și de multe ori chiar colaborarea dintre aceste două domenii îți poate aduce răspunsul pe care îl căutai. Pentru a ști ce specialist va fi potrivit pentru tine, trebuie să te asiguri că cunoști ce servicii oferă fiecare dintre ei.
Să le luăm pe rând...
Ce înseamnă să fii audiolog?
Un audiolog este un profesionist specializat în evaluarea, diagnosticarea și gestionarea tulburărilor/deficiențelor de auz. Acesta deține o formare în audiologie și protezare auditivă, și este capabil să te ajute cu privire la problemele sistemului auditiv, proteze auditive, dispozitive de asistență auditivă și diverse teste audiologice.
Sursa foto: unsplash@anthony-camerlo
Ce face audiologul?
Audiologii joacă un rol vital în evaluarea și tratamentul pierderii auzului și al altor tulburări auditive. Responsabilitățile lor includ:
- Evaluări ale auzului: Audiologii efectuează evaluări complete ale auzului, utilizând o serie de teste pentru a măsura amploarea și natura pierderii de auz. Aceste evaluări îi ajută pe audiologi să identifice tipul și gradul de deficiență auditivă, permițându-le să recomande opțiuni de protezare adecvate;
- Adaptarea și programarea aparatelor auditive: Audiologii sunt experți în tehnologia aparatelor auditive și în personalizarea acestora. Aceștia evaluează nevoile specifice ale persoanelor cu pierdere de auz și recomandă aparate auditive adecvate. În plus, aceștia programează și reglează fin pe frecvențele afectate dispozitivele pentru a optimiza calitatea sunetului și înțelegerea vorbirii în funcție de nevoile utilizatorului;
- Consiliere și reabilitare: Audiologii oferă consiliere și educație pacienților și familiilor acestora în ceea ce privește scăderea auzului, strategiile de comunicare și utilizarea dispozitivelor de asistență auditivă. Aceștia oferă servicii de reabilitare, cum ar fi antrenamentul auditiv și citirea vorbirii pentru a îmbunătăți abilitățile de comunicare;
- Gestionarea tinitusului: Audiologii sunt calificați să evalueze și să gestioneze tinitusul până la un anumit nivel, o afecțiune caracterizată prin sunete de tip zumzete, ţiuituri, clicuri, fluierături sau zăngănituri care apar în urechi. Aceștia folosesc diverse tehnici și reglaje variate, incluzând terapia prin sunetele de mascare emise de aparatele auditive, pentru a ajuta persoanele să facă față cât mai bine problemelor cauzate de tinitus.
Ce înseamnă ORL și ce tratează medicul ORL?
ORL = otorinolaringologie, adică nas, ureche și gât. Un medic ORL este un medic specializat care diagnostichează și tratează tulburările legate de regiunea capului și a gâtului (nasul, urechile și gâtul). În contextul reabilitării auzului, medicii ORL se concentrează asupra afecțiunilor care pot necesita o intervenție medicală și/sau chirurgicală.
Sursa foto: burst@shopify
Domeniile de expertiză ale medicilor ORL includ:
- Infecții și boli ale urechii: Medicii ORL identifică și tratează diverse infecții, inflamații și boli ale urechii, inclusiv otita, perforațiile membranei timpanice și otoscleroza. În anumite cazuri, pot fi necesare intervenții chirurgicale, cum ar fi timpanoplastia;
- Anomalii structurale: Anomaliile structurale congenitale sau dobândite, cum ar fi o deviație de sept, polipi nazali sau tumori, pot afecta funcționarea normală a urechilor și pot avea un impact asupra auzului. Medicii ORL efectuează intervenții chirurgicale pentru a corecta aceste probleme;
- Tulburări de echilibru: Afecțiuni precum boala Meniere sau vertijul pot duce la probleme de echilibru și dificultăți de auz asociate. Medicii ORL diagnostichează și gestionează aceste tulburări pentru a îmbunătăți echilibrul general al pacientului și sănătatea auditivă (în anumite situații);
- Implanturile cohleare: Pentru persoanele cu pierdere severă sau profundă a auzului care nu beneficiază de aparate auditive tradiționale, medicii ORL efectuează intervenții chirurgicale de implant cohlear. Aceste implanturi ocolesc porțiunile deteriorate ale urechii și stimulează direct nervul auditiv, permițând îmbunătățirea percepției auditive.
Când trebuie să te adresezi unui audiolog sau unui medic ORL?
Să recapitulăm:
- Dacă întâmpini dificultăți de auz, cum ar fi scăderea capacității de a auzi conversații sau sunete, dacă simți că nu poți scăpa nicicum de bâzâituri sau alte zgomote în urechi ori dacă ai nevoie de ajutor în adaptarea și întreținerea aparatului tău auditiv, atunci îți recomandăm să apelezi la un AUDIOLOG;
- Dacă te confrunți cu o infecție a urechii, nasului sau gâtului, dacă observi în ultima vreme mai multe probleme de echilibru sau amețeli, sau dacă crezi că ceva nu este în regulă cu sistemul tău auditiv sau cu corzile tale vocale, atunci este timpul să consulți un MEDIC ORL.
Sursa foto: unsplash@Hearing Health Foundation
Parteneriatul între audiologi și medicii ORL
În cazurile în care pacienții prezintă probleme complexe legate de auz, audiologii și medicii ORL colaborează adesea pentru a efectua o evaluare completă. Audiologii efectuează teste de auz și evaluează funcția auditivă, în timp ce medicii ORL examinează structurile fizice care stau la baza acestora și investighează posibilele cauze medicale. Atunci când afecțiunea unui pacient necesită atât intervenții medicale, cât și de reabilitare, audiologii și medicii ORL colaborează pentru a elabora un plan de tratament cuprinzător. Acesta poate implica management medical, intervenții chirurgicale, aparate auditive, dispozitive de asistență pentru ascultare sau strategii de comunicare adaptate la nevoile individuale.
Mai mult de atât, după intervenții chirurgicale legate de urechi, audiologii joacă un rol important în reabilitarea postoperatorie. Aceștia te pot ajuta să te adaptezi la schimbările de auz, îți oferă sprijin pentru utilizarea aparatelor auditive sau a implanturilor cohleare, dar și consiliere sau terapie pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare. Medicii ORL și audiologii colaborează îndeaproape în anumite situații, pentru a asigura o abordare holistică a îngrijirii sănătății auditive.
Dacă te-am făcut curios în legătură cu aceste două domenii esențiale pentru buna funcționare a auzului tău, te așteptăm în oricare dintre cabinetele Audio Alfa din țară, unde beneficiezi de expertiza unora dintre cei mai buni audiologi din țară!