PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

Cabinetele Audio Alfa sunt aici...

Mituri și adevăruri despre pierderea de auz și aparatele auditive

Zilnic, avem de-a face cu zeci de adevăruri, dar și cu mituri, iar separarea celor două devine din ce în ce mai dificilă. Atunci când vorbim despre pierderea auzului și despre utilizarea aparatelor auditive, această misiune este și mai grea. Cu acest articol, ne propunem să-ți facem un pic de lumină și să demontăm unele dintre cele mai populare mituri pe această temă.

Pierderea auzului este o afecțiune cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni, dar care, în multe cazuri, este încă neînțeleasă. Deși aparatele auditive au parcurs un drum lung în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții celor cu deficiențe de auz, mai multe mituri și concepții greșite continuă să le însoțească. Ce alimentează aceste mituri, care sunt inovațiile ce vin să le combată și cum poți desluși adevărul pentru a auzi și a trăi mai bine? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care răspundem în cele ce urmează.

 

Cum și de ce apar miturile despre pierderea auzului și aparatele auditive?

Să începem cu una dintre dilemele evidente: ce e cu toate aceste mituri pe care le tot întâlnești pe diverse pagini și grupuri, cum apar ele? Ei bine, concepțiile greșite despre pierderea auzului și despre dispozitivele auditive pot apărea din mai multe motive, adesea înrădăcinate în lipsa de informare, stigmatizare și noțiuni preconcepute. Iată câteva convingeri comune care alimentează aceste mituri:

 

  • lipsa de conștientizare: mulți oameni pur și simplu nu sunt conștienți de incidența pierderii auzului și de eficiența aparatelor auditive moderne. Această lipsă de informare poate duce la neînțelegeri și concepții greșite cu privire la această afecțiune și la tratamentul acesteia;
  • stigma: există adesea un stigmat social legat de hipoacuzie, unii oameni asociind-o cu îmbătrânirea, neputința sau declinul cognitiv. Acest stigmat poate descuraja persoanele să caute ajutor și să își recunoască deficiența de auz.
  • teama de schimbare: există posibilitatea ca unii oameni să se teamă de perioada de adaptare atunci când folosesc pentru prima dată dispozitive auditive, fiind îngrijorați de disconfort sau de eventualele provocări în adaptarea la noua tehnologie.
  • miturile perpetuate de vechile tehnologii: modelele vechi și voluminoase de aparate auditive, care au fost cândva obișnuite, au lăsat impresii neplăcute ce sunt greu de schimbat. Aceste concepții greșite și imagini din trecut pot persista chiar dacă tehnologia a evoluat radical.

 

Să deconstruim cele mai frecvente mituri

X Numai persoanele în vârstă suferă de pierderea auzului.

 

Adevărul: deși este cunoscut faptul că hipoacuzia predomină în rândul persoanelor în vârstă (presbiacuzia - îmbătrânirea nervului auditiv), aceasta poate afecta pe oricine, indiferent de vârsta pe care o are. De fapt, conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 5% din populația lumii - adică vreo 430 de milioane de oameni - suferă de pierderea auzului, iar o parte semnificativă dintre aceștia au sub 65 de ani. Diverși factori, inclusiv genetica, expunerea la zgomote puternice, mediul de lucru zgomotos, purtarea căștilor audio mult timp la un volum ridicat și afecțiunile medicale, pot cauza deficiențe de auz în orice etapă a vieții, inclusiv la nou născuți.

Sursă foto: phonak.com

 

X Pierderea auzului este lipsită de consecințe.

 

Adevărul: hipoacuzia nu este doar un mic inconvenient, ci poate avea efecte profunde asupra stării tale generale. Aceasta poate duce la izolare socială, dificultăți de comunicare și chiar poate avea un impact asupra sănătății tale mintale generând anxietate și chiar depresie. Abordarea pierderii auzului prin intermediul aparatelor auditive poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și sănătatea psihică generală.

 

X Aparatele auditive sunt voluminoase și urâte.

 

Adevărul: zilele dispozitivelor auditive greoaie și inestetice au trecut de mult. Aparatele auditive moderne sunt elegante, discrete și concepute pentru a se integra perfect în stilul tău. Multe dintre acestea sunt atât de mici încât sunt practic invizibile atunci când sunt purtate. Companii precum Phonak au dezvoltat o gamă de aparate auditive elegante și discrete care acordă prioritate atât performanței, cât și designului, asigurându-se că te vei simți confortabil și încrezător atunci când îți porți dispozitivul.

Sursă foto: phonak.com

 

X Aparatele auditive sunt inconfortabile.

 

Adevărul: deși poate dura puțin timp până te vei obișnui cu un astfel de dispozitiv, nu-ți vei mai dori să-l dai jos. Acestea sunt personalizabile, ușoare, într-o paletă variată de culori și se adaptează la urechea ta pentru un confort maxim. În timp, majoritatea utilizatorilor se obișnuiesc să poarte aparatele auditive și consideră că acestea sunt confortabile și esențiale pentru viața lor de zi cu zi, uneori uită că le poartă. Încearcă-le și tu!

 

X Aparatele auditive îți vor restabili complet auzul. 

 

Adevărul: din păcate, acestea nu sunt un remediu pentru pierderea auzului, dar sunt foarte eficiente în îmbunătățirea acestuia și a înțelegerii vorbirii. Acestea funcționează prin amplificarea sunetelor pe frecvențele afectate, permițând persoanelor cu deficiențe de auz să comunice și să se implice activ la locul de muncă sau în activitățile zilnice familiale. Gradul de îmbunătățire poate varia în funcție de tipul și gravitatea hipoacuziei, dar cu ajutorul unui aparat auditiv potrivit, vei avea parte cu siguranță de o creștere semnificativă a capacității tale auditive.

 

X Ai nevoie doar de un singur aparat auditiv.

 

Adevărul: multe persoane cu deficiențe de auz au probleme la ambele urechi, motiv pentru care se recomandă adesea purtarea a două dispozitive auditive. Astfel, îți poți restabili cu ușurință echilibrul și să ai parte de o experiență de ascultare mult mai eficientă și mai naturală. De asemenea, utilizarea a două dispozitive reduce necesitatea unor setări de volum mai ridicate și îmbunătățește claritatea vorbirii în medii zgomotoase.

 

X Aparatele auditive nu sunt eficiente în medii zgomotoase.

 

Adevărul: dispozitivele moderne sunt echipate cu tehnologie avansată, inclusiv reducerea zgomotului și microfoane bidirecționale, care îmbunătățesc în mod semnificativ capacitatea utilizatorului de a auzi și de a înțelege vorbirea în medii zgomotoase. Combinația dintre funcțiile de anulare a zgomotului și procesarea adaptivă îți asigură o experiență de ascultare mai plăcută și mai practică în situații dificile.

 

X Aparatele auditive sunt prea scumpe.

 

Adevărul: aici adevărul stă în micile detalii, pentru că acestea pot fi o adevărată investiție, transformându-ți cu totul viața (în bine!). Prețul unui aparat auditiv pornește de la 1700 lei și crește în funcție de tipul și gradul de hipoacuzie, de performanțele și specificațiile tehnice ale aparatelor, dar și de solicitările speciale venite din partea pacienților (reîncărcabile, cu conectivitate, rezistente la apă, etc…). În plus, la Audio Alfa beneficiezi de examinare otoscopică, test Rinne & Weber, audiogramă tonală și vocală, olive și reglaje gratuite, dar poți obține și o reducere de 1.203 lei prin decizia emisă de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). În plus, ai și varianta de plată în 4, 6, 12 rate lunare prin TBI Bank.

 

Ce alte mituri îți vin în minte? Te așteptăm în oricare din cabinetele Audio Alfa din țară pentru a le deconstrui împreună cu specialiștii noștri și a descoperi aparate auditive și accesorii fascinante. Contactează-ne cu un click aici.Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164


TIMIȘOARA

B-dul Victor Babeș nr. 20, jud. Timiș - 0774066523


BUZĂU - Audio Clinic Sound - Colaborator

Strada Patriei, nr. 88 (în incinta Centrului Medical ANGI SAN), jud. Buzău - 0770.466.297


FOCȘANI - Audio Chic - Colaborator

Strada Popa Șapcă, nr. 1 (în incinta clinicii ORL Dr. Merchea) - 0744.325.300