PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

Cabinetele Audio Alfa sunt aici...

Deficiențe de auz - cum performează un artist de circ și o jucătoare de baschet cu pierderi auditive? Experiențe care inspiră

Hipoacuzia poate părea un diagnostic care pune încet-încet capăt pasiunilor noastre. În realitate, odată cu progresele tehnologice, acest lucru nu poate fi decât fals, iar ambasadorii Phonak demonstrează acest lucru. Astăzi îi cunoaștem pe Jason Brügger, un artist de circ, și pe Emma Meesseman, o jucătoare profesionistă de baschet. Cei doi sfidează limitele impuse și sunt un adevărat exemplu. Află poveștile lor.

Adesea, diagnosticul de hipoacuzie este perceput ca o ștampilă care ne marchează traiectoria vieții din acel moment, amintindu-ne de fiecare dată până unde, cât de mult și în ce fel putem face anumite lucruri. Astfel, multe persoane cu deficiențe de auz ridică adevărate ziduri în jurul lor și nu este de mirare că, chiar și după un diagnostic de hipoacuzie, oamenii așteaptă în medie 10 ani, conform „Centrului Independent de Cercetare al Îmbătrânirii” John Hopkins, pentru a primi efectiv aparatele auditive care îi vor ajuta să audă mai bine. Poveștile lui Jason Brügger și ale Emmei Meesseman sunt o dovadă clară că deficiența de auz nu este o barieră, ci o provocare care poate fi depășită. Jason, un artist de circ uimitor, și Emma, o baschetbalistă de succes în drumul ei spre Jocurile Olimpice de la Paris, s-au ridicat peste diagnosticul lor, urmându-și pasiunile. Iată povestea lor.

 

Jason Brügger: „Întotdeauna există o cale să faci ceea ce îți dorești”

Agitația din cortul circului se stinge ușor, ușor. Oamenii așteaptă următoarea minunăție. Jason se arată publicului de la înălțime și pentru o clipă viața pare să se oprească, toți ochii sunt ațintiți asupra lui, aproape că ai putea tăia aerul cu un cuțit, toată lumea așteaptă neclintită următoarea lui mișcare. Pare aproape fără greutate când plutește prin cortul de circ. Acrobatul se învârte și se învârte în jurul propriului ax cu ajutorul panglicilor largi, la înălțime deasupra tuturor, tăiându-le răsuflarea, fără vreo plasă de siguranță. 

 

Sursă foto: www.sonova.com

 

Cu toate acestea, drumul până în acest punct nu a fost întotdeauna atât de lipsit de greutate. 

 

Jason Brügger a visat dintotdeauna să devină artist de circ, iar părinții săi l-au sprijinit în demersurile sale. Când era mic, în Basel, a jucat într-un circ pentru copii, iar imediat după ce a absolvit liceul, a plecat în Canada pentru a se perfecționa la renumita „Școală Națională de Circ" din Montreal. 

 

Dar apoi, problemele medicale la ambele urechi, i-au cauzat pierderi auditive, tinitus și amețeli, oprindu-i temporar visul. Dar tânărul artist nu a renunțat. 

 

„Medicii m-au sfătuit să nu devin artist de circ, deoarece aveam reale dificultăți de echilibru", își amintește Jason într-un interviu. „Nici măcar nu știam dacă voi reuși să devin artist de circ".

Sursa foto: www.sonova.com

 

Cu ajutorul aparatelor auditive Phonak, pe care le poartă încă din 2015, el a reușit să-și atingă țelurile.

 

„Încă îmi amintesc când mi-am pus aparatele auditive pentru prima dată. O lume întreagă s-a deschis din nou pentru mine", povestește tânărul. Această experiență a fost atât de copleșitoare încât a plâns de bucurie. „Viața mea s-a schimbat atât de mult de atunci. Mă bucur cu adevărat de viață. Fac lucruri. Sunt mai curajos. Fac parte din nou din lume".

 

În calitate de ambasador Phonak, companie de vârf în cercetarea și dezvoltarea de soluții pentru toate tipurile de pierdere a auzului, Jason este, de asemenea, implicat activ într-o serie de proiecte din întreaga lume menite să sprijine persoanele cu pierderi auditive - o cauză care de suflet pentru talentatul artist de circ.

 

Vrei să afli și mai multe despre povestea lui Jason Brügger? Urmărește filmul despre parcursul acestuia, mai multe detalii aici

 

Emma Meesseman: spre Jocurile Olimpice în ciuda pierderilor auditive

Te-ai gândit vreodată cum și de ce își propune cineva să ajungă la Jocurile Olimpice? Și cât de lungă și anevoioasă este călătoria între aceste două puncte? Pentru Emma, sportul a fost un curs firesc al vieții, fiind fiica lui Sonja Tankrey, o fostă jucătoare de baschet care a fost desemnată jucătoarea belgiană a anului în 1983. Cu toate acestea, imaginea Jocurilor Olimpice a prins contur mai târziu și nu a fost un proces ușor.

 

Sursă foto: www.sonova.com

 

Născută cu hipoacuzie moderată la ambele urechi, Emma a purtat aparate auditive de la o vârstă fragedă. Practic, ea putea auzi doar la jumătate din capacitate. Cu un astfel de diagnostic, o carieră sportivă ar putea fi ultimul lucru pe care și l-ar fi imaginat cineva. Totuși, voința acestei campioane și sprijinul familiei sale i-au permis să își realizeze visul și să își atingă obiectivele unul câte unul.

 

Nu se desparte niciodată de aparatul auditiv reîncărcabil, care îi dă întotdeauna încrederea necesară pentru a aborda meciurile cu seninătate, știind că își poate auzi coechipierii de pe teren. În mod paradoxal, ea a reușit chiar să își folosească deficiența de auz în avantajul ei. Emma s-a obișnuit să observe mai bine mediul înconjurător, iar această atenție vizuală îi conferă un avantaj față de ceilalți jucători.

 

Emma dorește să fie un model pentru copiii și tinerii cu deficiențe de auz, de aceea a contactat Phonak pentru a deveni ambasador, astfel încât să poată vorbi despre dizabilitatea sa, încurajându-i pe ceilalți să își trăiască viața din plin.

 

Sursă foto: www.sonova.com 

 

Devenind primul ambasador al brandului în Belgia, mesajul Emmei poate ajunge la mii de oameni:

 

„Fă ceea ce-ți place să faci. Nu trebuie să te oprești din cauza problemelor de auz. Cunosc mulți copii și adulți cărora le este rușine de acest diagnostic. Nu vor să se afle de el și nu îndrăznesc să facă sport sau orice altceva pentru că se tem de reacții. Întotdeauna cred că este păcat când oamenii renunță la visul lor, pentru că este absolut posibil să realizezi lucruri în viața ta ca persoană cu deficiențe de auz", subliniază aceasta într-un interviu.

 

Poți citi mai multe despre drumul ei spre Jocurile Olimpice de la Paris aici

 

Ai nevoie de și mai multă inspirație? Citește articolul nostru Sportivi profesioniști cu hipoacuzie - Experiențe care inspiră.

 

Nu uita, poți apela cu încredere la specialiștii noștri în audiologie și protezare auditivă pentru a afla mai multe despre cum să alegi aparatul auditiv potrivit nu doar nevoilor tale, ci și pasiunilor pe care le ai, programează-te cu un click aici!

 

Cabinetele Audio Alfa sunt în orașele București, Reșița, Bistrița, Câmpulung Moldovenesc și Timișoara. Phonak te poate însoți la fiecare pas pe Tărâmul Sunetelor, iar noi vom fi alături de tine. Testează-te și testează-ne!

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA - Cabinet închis temporar

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0770.617.707


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164


TIMIȘOARA

B-dul Victor Babeș nr. 20, jud. Timiș - 0774066523


BUZĂU - Audio Clinic Sound - Colaborator

Strada Patriei, nr. 88 (în incinta Centrului Medical ANGI SAN), jud. Buzău - 0770.466.297


FOCȘANI - Audio Chic - Colaborator

Strada Popa Șapcă, nr. 1 (în incinta clinicii ORL Dr. Merchea) - 0744.325.300