Blog
Probleme de atenție și concentrare atunci când suferi de hipoacuzie? Iată legătura!
Atenția și concentrarea sunt vitale pentru a înțelege lumea din jurul nostru. La fel este și auzul. Ce legătură are pierderea auzului cu problemele de atenție și plictiseala? Dar, mai ales, ce poți face pentru a gestiona (și) această provocare? Îți răspundem la toate întrebările și îți oferim câteva sfaturi practice în articolul de astăzi!
Hipoacuzia este o afecțiune care poate părea simplă la prima vedere, dar în realitate nu este deloc așa. De la depresie la probleme de echilibru și până la reducerea speranței de viață, pierderile auditive își pun amprenta pe nenumărate aspecte din viața noastră. Imaginează-ți că încerci să urmărești o conversație într-o încăpere zgomotoasă sau să fii atent la o prezentare când sunetele sunt înfundate și neclare. În scurt timp, efortul de a te concentra va deveni obositor și va fi aproape imposibil să rămâi implicat. Care sunt factorii fizici și cognitivi care stau la baza predispoziției la plictiseala cauzată de pierderile auditive? Cum poți înțelege mai bine relația dintre atenție și hipoacuzie? Și, ce recomandă specialiștii noștri Audio Alfa pentru a nu-ți pierde concentrarea în ciuda acestui diagnostic? Răspundem la toate întrebările în rândurile de mai jos.
Sursă foto: www. canva.com
Plictiseala cauzată de pierderile auditive - mit sau adevăr?
Atunci când auzul este deteriorat, menținerea atenției devine din ce în ce mai dificilă, ceea ce duce la frustrare, oboseală și chiar la izolare socială. Este clar că această problemă afectează fiecare persoană în mod diferit, iar ceea ce poate fi extrem de deranjant pentru cineva cu o deficiență de auz chiar și moderată poate să nu fie identificat ca o tulburare pentru cineva cu o deficiență de auz severă. Tocmai de aceea, este esențial să fim informați cu privire la diferitele relații pe care hipoacuzia le are cu mintea și corpul nostru, pentru a identifica la timp posibilele motive de îngrijorare.
Cercetările efectuate de Dr. Gurjit Singh, un audiolog cercetător senior al Phonak, lider mondial în ceea ce privește tehnologia auditivă, și Dr. Mark Fenske, cercetător în neuroștiințe cognitive și profesor de psihologie la Universitatea din Guelph, Canada, sugerează că tendința unei persoane de a experimenta plictiseala joacă un rol crucial în relația dintre atenție și hipoacuzie.
Studiul lor a arătat că persoanele care sunt mai predispuse la plictiseală tind să fie mai deranjate de pierderile auditive. Acest lucru este cauzat de faptul că plictiseala este strâns legată de atenție. Atunci când cineva se plictisește ușor, se chinuie adesea să participe la ceea ce îl înconjoară. Pierderile auditive agravează această problemă prin reducerea fluxului senzorial, ceea ce face și mai dificil pentru aceste persoane să rămână implicate. Ca urmare, aceștia resimt pierderea auditivă mai intens decât cei care nu se plictisesc atât de ușor.
În absența stimulilor auditivi, persoanele cu deficiențe de auz își vor pierde adesea concentrarea, iar plictiseala se va instala rapid, afectând modul în care acestea participă la viața de zi cu zi.
Sursă foto: www.canva.com
De ce pierderile auditive determină probleme de atenție și concentrare?
Hipoacuzia este o afecțiune care, neadresată, începe să revendice din ce în ce mai multe teritorii din viața noastră. Dificultățile de atenție și de concentrare se numără, la rândul lor, printre problemele cauzate indirect de pierderile auditive. Cei care au dificultăți în menținerea atenției întâmpină nenumărate provocări în a urmări conversațiile, mai ales în medii zgomotoase. Această luptă nu se referă doar la auz, ci și la procesarea și înțelegerea informațiilor auditive.
Mai mulți factori fizici și cognitivi influențează relația dintre predispoziția la plictiseală, dificultățile de atenție și pierderea auzului:
- încărcarea cognitivă: deficiențele de auz cresc efortul cognitiv necesar pentru a procesa sunetele. Această încărcare suplimentară poate face ca activitățile de ascultare zilnice să fie obositoare și frustrante, iar problemele de atenție să intervină mai rapid;
- stres emoțional: lupta pentru a auzi și a urmări conversațiile poate duce la sentimente de izolare și frustrare. Acest stres emoțional este accentuat în cazul persoanelor predispuse la plictiseală, deoarece este mai probabil ca acestea să caute medii și activități stimulative;
- percepția de sine: modul în care persoanele își percep funcționarea cognitivă poate influența experiența lor de pierdere a auzului. Cei care cred că au abilități slabe de atenție se pot simți mai descurajați de dificultățile lor auditive.
Sursă foto: www.pexels.com
Cum poți gestiona problemele de atenție și plictiseala?
Iată câteva sfaturi practice de la specialiștii noștri Audio Alfa:
- împarte sarcinile în pași mai mici pentru a-ți menține concentrarea;
- ia pauze regulate pentru a preveni supraîncărcarea cognitivă și oboseala;
- îmbunătățește-ți procesarea auditivă și atenția prin exerciții interactive de ascultare;
- fii parte a unor grupuri sau cluburi care încurajează participarea activă și interacțiunea socială;
- păstrează-ți o gândire pozitivă în ciuda provocărilor auditive, nu uita să apelezi la familie și prieteni sau la specialiști avizați pentru a gestiona greutățile acestea;
- explorează funcțiile avansate ale aparatelor auditive moderne care pot ajuta la concentrare, cum ar fi reducerea zgomotului și microfoanele direcționale sau cele bidirecționale;
- utilizează aparatele auditive cât mai multe ore/zi (recomandat minim 8 ore/zi);
- comunică cu cei dragi și nu numai despre pierderile auditive și despre modul în care aceștia te pot ajuta să rămâi ancorat în realitate și conectat la cei din jur;
- fă activități fizice regulate pentru a-ți îmbunătăți abilitățile cognitive;
- urmează o dietă bogată în nutrienți care sprijină sănătatea creierului, cum ar fi acizii grași omega-3, antioxidanții și vitamina C;
- cere sprijin din partea audiologilor noștri, psihologilor sau terapeuților specializați în pierderea auzului și în probleme cognitive;
- fă controale regulate pentru a ajusta / regla aparatele auditive, dacă este necesar.
Sursă foto: www.phonak.com
Urmând aceste sfaturi, vei reuși să îți gestionezi mai bine deficiența de auz, să îți îmbunătățești atenția și concentrarea și să reduci sentimentul de plictiseală. O abordare holistică este esențială atunci când vine vorba de hipoacuzie, pentru a îți îmbunătăți calitatea generală a vieții și starea de bine.
Vrei să afli mai multe despre acest subiect și despre alte tehnici pentru a-ți menține atenția și puterea de concentrare? Apelează cu încredere la specialiștii noștri în audiologie și protezare auditivă, programează-te cu un click aici!
Cabinetele Audio Alfa sunt în orașele București, Reșița, Bistrița, Câmpulung Moldovenesc și Timișoara. Te așteptăm cu testări gratuite și aparate auditive compensate prin CAS!