PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

Cabinetele Audio Alfa sunt aici...

Curățarea aparatului auditiv acasă - cum poți curăța, usca și igieniza oliva în siguranță?

Să te bucuri în fiecare zi de  vară în timp ce îți păstrezi aparatele auditive curate și în siguranță este o mare provocare, dar cu siguranță, o misiune pe care o poți face posibilă dacă ești proactiv. În articolul de astăzi venim în ajutorul tău cu sfaturile specialiștilor noștri în audiologie și protezare auditivă care îți vor arăta echilibrul între distracție și întreținerea aparatelor auditive.

Cum ar fi viața persoanelor cu hipoacuzie fără aparate auditive? Aceste dispozitive mici și delicate sunt extrem de utile în îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu deficiențe de auz și reușesc, datorită evoluțiilor tehnologice, să fie un companion de încredere indiferent de activitățile zilnice și de stilul de viață. Cu toate acestea, un aspect adesea trecut cu vederea este impactul negativ pe care îl poate produce praful și umiditatea din diverse medii, în special în timpul verii. Transpirația, umiditatea, înotul și dușul pot introduce umezeală în aparatele auditive, cauzând potențiale daune. 

 

În această postare pe blog, vom explora modul de curățare, uscare și igienizare în siguranță a aparatelor auditive, concentrându-ne în special pe curățarea olivei. Să începem!

 

Sursă foto: www.phonak.com

 

La ce să fim atenți?

Vara aduce multe activități și evenimente distractive, dar și câteva contexte în care aparatele tale auditive sunt deosebit de vulnerabile la umiditate, ceea ce poate duce la deteriorarea unor componente/ circuite. Iată câteva scenarii de vară care prezintă riscuri semnificative pentru dispozitivele auditive:

  • zilele la plajă și piscină: petrecerea timpului la plajă sau la piscină este o activitate clasică de vară, dar aceste medii sunt pline de pericole potențiale pentru aparatele tale auditive, cum ar fi expunerea la apă; combinația de căldură și umiditate care poate crea un mediu umed în interiorul aparatelor; nisipul sau praful care poate intra în dispozitivele auditive, provocând blocaje și potențiale deteriorări ale componentelor interne;
  • sporturi și exerciții în aer liber: practicarea de sporturi și exerciții în aer liber crește riscul de transpirație și deteriorare fizică, deoarece activitatea fizică intensă duce la creșterea transpirației, care se poate infiltra în dispozitivele auditive și poate provoca daune.
  • camping și drumeții: acestea sunt modalități excelente de a te bucura de natură, dar prezintă, de asemenea, mai multe riscuri pentru aparatele tale auditive, cum ar fi activitățile care duc la acumularea de umiditate;
  • călătoriile: schimbările de presiune și aerul uscat din cabina avionului pot afecta performanța aparatelor auditive; deplasarea între diferite climate, în special de la zone uscate la zone umede, poate cauza umezeală; în timp ce lăsarea aparatelor auditive într-o mașină la temperaturi ridicate sau expunerea directă la căldura/razele soarelui poate provoca supraîncălzirea și deteriorarea acestora;
  • pregătirea mâncării la grătar și picnicurile: aceste activități pot fi, de asemenea, o sursă de expunere prelungită la căldură în timp ce pot provoca acumularea de umiditate;
  • grădinăritul și activitățile în curte: munca în grădină sau activitățile în curte pot fi, de asemenea, problematice pentru aparatele tale auditive din cauza murdărie (prafului), dar și a transpirației.

 

Din fericire, urmând sfaturile specialiștilor Audio Alfa, nu trebuie să renunți la nici una din activitățile distractive ale verii. Să vedem asupra a ce ne atrag aceștia atenția atunci când vine vorba despre curățarea aparatelor auditive și păstrarea lor în siguranță în timpul căldurilor de vară.

 

Sursă foto: www.phonak.com

 

Să înțelegem impactul umezelii și căldurii asupra aparatelor auditive

Transpirația, umiditatea și apa pot provoca daune semnificative aparatelor auditive din cauza componentelor lor electronice delicate. Înțelegerea modului în care aceste elemente afectează aparatele auditive ajută la luarea de măsuri preventive pentru a le proteja. Iată cum poate fiecare dintre acești factori să îți afecteze dispozitivele auditive:

  • transpirația: acest fenomen poate provoca coroziune, scurtcircuite și blocarea microfoanelor și receptoarelor, diminuând calitatea și eficiența sunetului.
  • umiditatea: aceasta poate duce la acumularea de umiditate în interiorul aparatelor auditive, chiar și fără contact direct cu apa. Expunerea prelungită la condiții de umiditate poate încuraja dezvoltarea mucegaiului în interiorul dispozitivului, cauzând probleme de sănătate și afectând calitatea sunetului. În timp, expunerea la medii umede poate degrada materialele și componentele electronice din interiorul aparatelor auditive.
  • apa: expunerea accidentală în timp ce înoți sau faci un duș poate provoca daune imediate, inclusiv scurtcircuite și defecțiuni ireversibile ale componentelor. Similar transpirației, apa poate coroda piesele interne, în special dacă aparatele auditive nu sunt uscate corespunzător după aceea.

 

Tehnici pentru curățarea și întreținerea aparatelor auditive

Curățarea regulată a aparatelor auditive este esențială pentru menținerea funcționalității și igienei acestora. Cerumenul, praful și umiditatea se pot acumula, afectând performanța și calitatea sunetului aparatelor auditive. Curățarea nu numai că prelungește durata de viață a dispozitivelor auditive, dar asigură, de asemenea, că acestea rămân eficiente și confortabile la purtare.

 

Iată câteva tehnici de curățare și întreținere din partea specialiștilor noștri din cabinetele Audio Alfa:

 

Curățarea olivei și a tubului olivei

 

Pasul 1: detașează cu atenție oliva aparatului auditiv. Dacă nu ești sigur cum să faci acest lucru, consultă manualul aparatului auditiv sau un audiolog.

Pasul 2: utilizează o perie moale pentru a îndepărta fragmentele de ceară de urechi sau resturi de pe olivă. Dacă este necesar, utilizează o soluție ușoară de săpun și șterge cu apă curată. Asigură-te că oliva este complet uscată înainte de a o reatașa la aparatul auditiv.

Pasul 3: utilizează un accesoriu de curățare (fir de curățare) sau o pompiță de aer pentru a îndepărta orice blocaj din tubul olivei. Fii blând pentru a evita deteriorarea olivei sau a tubului.

 

Sursă foto: www.phonak.com

 

Curățare generală 

  • curățarea zilnică - verifică dacă apare condens: utilizează o cârpă moale și uscată pentru a șterge zilnic aparatele auditive. Evită să utilizezi apă, alcool sau solvenți de curățare;
  • îndepărtarea cerumenului (ceara de ureche): utilizează o perie mică sau un bețișor pentru ceară ca să îndepărtezi ușor ceara de urechi de pe olivă sau aparatele auditive. Ai grijă să nu împingi ceara mai departe în dispozitiv;
  • contactele bateriei: asigură-te că contactele bateriei sunt curate și lipsite de coroziune. Folosește o cârpă uscată pentru a le curăța, dacă este necesar;
  • înlocuiește filtrele periodic: toate aparatele auditive au filtre care se pot înfunda cu praf, ceară sau cu transpirație și condens (trecerea de la aerul cald de afară la aerul condiționat de acasă sau de la serviciu creează condensul).

 

Sursă foto: www.phonak.com

 

Utilizarea unui dezumidificator pentru aparate auditive

 

Una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți proteja aparatele auditive de umiditate este utilizarea unui dezumidificator (îl găsești în cabinetele Audio Alfa) pentru dispozitive auditive. Aceste echipamente sunt concepute pentru a absorbi umezeala și a menține protezele auditive uscate.

  • utilizare zilnică: pune aparatele auditive în dezumidificator în fiecare seară pentru a te asigura că sunt uscate și pregătite de utilizare a doua zi;
  • urmează instrucțiunile: urmează întotdeauna instrucțiunile producătorului pentru utilizarea dezumidificatorului. Unele dispozitive necesită pași specifici pentru o performanță optimă;
  • verifică dacă este necesară înlocuirea silicatului: dacă dezumidificatorul tău utilizează un silicat / silicagel , verifică în mod regulat dacă acesta trebuie înlocuit. Un silicat saturat (îmbibat cu apă) nu va mai absorbi eficient umiditatea din aparatele auditive.

 

Găsești produsele și accesoriile noastre de curățare în toate cabinetele sau AICI.

 

Dacă cauți aparate auditive performante, rezistente la apă dulce, apă sărată, apa din piscină sau transpirație, întreabă audiologul și testează-le gratuit - Phonak Audeo Life. Avem soluții auditive complete pentru problemele tale auditive.

 

Ai nevoie de ajutor? Te așteptăm în cabinetele Audio Alfa să îți arătăm exact ce și cum trebuie făcut. Ne găsești în orașele București, Reșița, Bistrița, Câmpulung Moldovenesc și Timișoara. Programează o discuție chiar acum. Click aici pentru detalii.

 

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA - Cabinet închis temporar

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0770.617.707


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164


TIMIȘOARA

B-dul Victor Babeș nr. 20, jud. Timiș - 0774066523


BUZĂU - Audio Clinic Sound - Colaborator

Strada Patriei, nr. 88 (în incinta Centrului Medical ANGI SAN), jud. Buzău - 0770.466.297


FOCȘANI - Audio Chic - Colaborator

Strada Popa Șapcă, nr. 1 (în incinta clinicii ORL Dr. Merchea) - 0744.325.300