PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

Cabinetele Audio Alfa sunt aici...

Ocupă-te de pierderea auzului ca să păstrezi sănătatea creierului

Care e legătura dintre sănătatea auzului și sănătatea creierului? Puțini își dau seama cum pot fi prevenite sau întârziate boli precum demența. Or, în acest proces, gestionarea pierderii auzului este crucială. Află mai multe despre acest subiect în articolul de astăzi și vezi ce poți face pentru a-ți menține creierul activ!

Rareori întâlnim două afecțiuni atât de conectate și asemănătoare ca personalitate precum bolile cognitive și hipoacuzia. Ambele sunt la fel de viclene și de multe ori greu de identificat și izolat. Ele intră încet în viața noastră, invadând și distrugând pas cu pas fiecare dintre activitățile noastre dragi, de la petrecerea timpului cu cei apropiați, până la practicarea hobby-urilor noastre. Cu toate acestea, între cele două nu este doar o legătură metaforică, ci una puternic susținută de studii. Povestim pe larg despre toate acestea în rândurile de mai jos, unde ți-am lăsat și multe sfaturi practice prin care să te asiguri că creierul și auzul tău funcționează la capacitate maximă.

 

Legătura dintre sănătatea auzului și sănătatea creierului

Pe măsură ce populația noastră îmbătrânește, preocupările legate de afecțiuni precum demența devin din ce în ce mai importante. Studii recente evidențiază faptul că pierderile auditive, adesea percepute doar ca un simplu inconvenient, ar putea juca un rol major în declinul cognitiv și în apariția demenței. Am povestit mai multe despre acest subiect în articolul nostru anterior: Problemele de auz și demența la adulții în vârstă: Ce poate face audiologul?.

 

Iată o scurtă recapitulare a ceea ce se află în spatele acestui proces și a modului în care hipoacuzia poate provoca declin cognitiv în timp:

  • încărcare cognitivă: atunci când auzul se deteriorează, creierul trebuie să lucreze mai mult pentru a procesa sunetele, redirecționând resursele de la alte funcții cognitive, cum ar fi memoria și gândirea;
  • atrofia creierului: există dovezi care sugerează că pierderea auzului poate accelera degradarea creierului, în special în zonele responsabile de procesarea sunetelor și a altor funcții cognitive;
  • izolarea socială: problemele de auz pot duce la reducerea interacțiunii sociale, ceea ce răpește creierului o sursă de stimulare esențială, ducând astfel la un declin cognitiv mai accelerat.

 

Sursă foto: www.canva.com

 

Prevenirea pierderii auzului - de ce este important?

Atunci când te simți sănătos și activ, poate fi ușor să treci cu vederea pierderea auzului, mai ales dacă aceasta nu pare să-ți afecteze semnificativ viața de zi cu zi. Cu toate acestea, abordarea problemelor de auz acum poate avea beneficii majore pentru sănătatea și bunăstarea ta pe termen lung. Iată de ce este important:

  • sănătatea cognitivă și prevenirea demenței: pierderea auzului nu înseamnă doar pierderea sunetelor; este legată și de declinul cognitiv. Hipoacuzia netratată îți poate crește riscul de a dezvolta demență, după cum am povestit și în cele de mai sus. Chiar dacă ești activ și te simți brici mental acum, pe măsură ce îmbătrânești, atenția alocată acestui proces își va produce roadele;
  • menținerea conexiunilor sociale: pierderea auzului poate duce încet încet la retragerea socială, chiar dacă nu observi acest lucru. Aceasta poate face conversațiile mai dificile, ceea ce te poate determina să eviți situațiile sociale. Menținerea unei vieți sociale este esențială pentru sănătatea mentală și emoțională, iar auzul bun este o parte esențială a acestui lucru;
  • siguranță și conștientizare: auzul bun este important pentru conștientizarea situațiilor din jurul tău, fapt esențial pentru siguranța ta, în special în activități precum condusul, mersul cu bicicleta sau participarea la diverse sporturi. Auzul te ajută să răspunzi la indicii importante din mediul tău, cum ar fi alarmele, vehiculele care se apropie sau apelurile de atenție;
  • calitatea vieții: este minunat să te simți sănătos și activ, iar menținerea acestei vitalități implică abilitatea de a participa din plin la viață. Pierderea auzului poate eroda subtil această implicare, făcând mai dificilă bucuria muzicii, a conversațiilor și a altor experiențe auditive care îți îmbogățesc viața;
  • prevenirea riscurilor ulterioare: ignorarea pierderii auzului poate duce uneori la înrăutățirea condiției tale generale. Creierul poate începe să "uite" cum să interpreteze anumite sunete, ceea ce face ca recuperarea să fie mai dificilă chiar și în cazul unor tratamente viitoare.

 

Sursă foto: www.canva.com

 

Pași concreți în prevenție

Știai că studiile recente arată că până la 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite sau întârziate prin modificarea unor factori de risc, iar pierderea auzului este recunoscută ca fiind cel mai mare factor de risc modificabil? Dar cum poți face de fapt acest lucru? Iată câțiva pași de urmat de la specialiștii Audio Alfa: 

 

1. Screening-uri auditive regulate

 

Identificarea precoce a pierderilor auditive este vitală. La Audio Alfa, subliniem importanța verificărilor regulate ale auzului, în special pe măsură ce înaintezi în vârstă. Identificarea timpurie a problemelor de auz poate permite intervenția în timp util, ceea ce ar putea reduce riscul de declin cognitiv.

 

2. Utilizarea aparatelor auditive

 

Aparatele auditive pot atenua impactul pierderii auzului. Studiile sugerează că dispozitivelor auditive poate încetini rata declinului cognitiv la persoanele cu risc crescut de demență. De exemplu, studiul ACHIEVE a constatat că adulții în vârstă cu pierdere a auzului care au utilizat aparate auditive au înregistrat o rată mai lentă a declinului cognitiv comparativ cu cei care nu au utilizat aparate auditive, în special în cazul populațiilor cu alți factori de risc pentru declinul cognitiv.

 

Sursă foto: www.phonak.com

 

3. Modificări ale stilului de viață

Implicarea în activități fizice regulate, menținerea unei diete echilibrate, păstrarea unei activități sociale și gestionarea afecțiunilor cronice, cum ar fi hipertensiunea și diabetul, fac parte, de asemenea, din abordarea reducerii riscului de demență.

 

Vrei să fii la curent cu și mai multe modalități de prevenire a pierderilor auditive & afecțiunilor cognitive? Apelează cu încredere la specialiștii noștri în audiologie și profită de ofertele lunii, programează-te cu un click aici


Cabinetele Audio Alfa sunt în orașele București, Reșița, Bistrița, Câmpulung Moldovenesc și Timișoara. Te așteptăm cu testări gratuite și aparate auditive compensate prin CAS!

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA - Cabinet închis temporar

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0770.617.707


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164


TIMIȘOARA

B-dul Victor Babeș nr. 20, jud. Timiș - 0774066523


BUZĂU - Audio Clinic Sound - Colaborator

Strada Patriei, nr. 88 (în incinta Centrului Medical ANGI SAN), jud. Buzău - 0770.466.297


FOCȘANI - Audio Chic - Colaborator

Strada Popa Șapcă, nr. 1 (în incinta clinicii ORL Dr. Merchea) - 0744.325.300