Blog
Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cum auzi
Ești ceea ce mănânci - ți s-a spus de multe ori, dar nu ar putea fi mai adevărat când vine vorba de auzul nostru. Sănătatea auzului nostru influențează și este influențată de alte afecțiuni, iar ceea ce mâncăm ne poate afecta în bine sau în rău. Descoperă care sunt legăturile dintre auz și alimentație, în articolul de astăzi.
Atunci când ne gândim la afecțiunile care ne pot slăbi corpul, tindem să privim fiecare parte în mod izolat, uitând că toate organele și simțurile noastre sunt componente ale unui sistem complex, interconectat. Dacă o piesă este afectată, aceasta poate afecta încet alte părți din organismul nostru. Același lucru este valabil și pentru auzul nostru, unde putem fi ușor prinși în capcana de a ne concentra doar pe monitorizarea capacității auditive și pe testarea diferitelor probleme, uitând în același timp că auzul este profund interconectat cu alte sisteme din organism. Afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul și hipertensiunea arterială sunt toate legate și de pierderea auzului.
Vestea bună este că ai puterea de a influența acest sistem complex interconectat numit corpul nostru, chiar și prin micile alegeri zilnice, cum ar fi ceea ce mănânci. În articolul de astăzi analizăm în detaliu modul în care obiceiurile noastre alimentare pot influența sănătatea auzului și a corpului nostru în general și-ți prezentăm, pe baza unor cercetări recente, câteva sfaturi ușor de urmat pentru a te asigura că-ți menții auzul și corpul în cea mai bună formă posibilă.
Sursă foto: www.canva.com
Sănătatea auzului: de ce să fim atenți la ceea ce mâncăm?
Legătura dintre alimentația noastră și auz face parte dintr-o imagine mult mai amplă a sănătății. Ceea ce mănânci nu afectează doar o parte a corpului în mod izolat; creează un efect în lanț. De exemplu, colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială - ambele fiind influențate de alimentație - pot afecta fluxul sanguin către urechi, ochi și dinți, ducând la deteriorarea acestora în timp. Adoptând o dietă bogată în antioxidanți și nutrienți sănătoși pentru inimă, iei măsuri active pentru a preveni nu doar pierderea auzului, ci și multe alte boli cronice.
Un studiu pe termen lung, efectuat timp de 22 de ani, care a inclus peste 20000 de femei, a constatat că cele care urmau anumite planuri alimentare prezentau un risc cu 30% mai mic de pierdere a auzului. Despre ce tip de alimentație vorbim? Poate ai intuit deja, este vorba despre dieta mediteraneană și abordările dietetice pentru reducerea hipertensiunii arteriale - toate bogate în antioxidanți. Aceste planuri alimentare pot ajuta în parte prin promovarea fluxului sanguin către cohleea urechii interne, ale cărei mici celule ciliate transmit „mesaje” pe care creierul le interpretează ca sunete. De asemenea, acestea ar putea contribui la protejarea împotriva declinului funcției cohleare legat de vârstă.
Antioxidanții: protectorii auzului nostru
Este important să conștientizăm că nu trebuie să ne mutăm acum în Italia sau Grecia pentru a ne susține sănătatea auzului, dar putem să ne inspirăm din dieta acestor țări și să introducem schimbări mici, dar eficiente în propria noastră dietă. Antioxidanții sunt un prim pas important.
Antioxidanții, cum ar fi vitaminele C, E și betacarotenul, sunt esențiali pentru combaterea stresului oxidativ, care este un factor comun în îmbătrânire și în apariția anumitor boli. Stresul oxidativ apare atunci când moleculele dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi deteriorează celulele din corpul nostru, inclusiv cele din urechea internă, ochi și dinți. Prin neutralizarea radicalilor liberi, antioxidanții ajută la protejarea structurilor delicate care sunt esențiale pentru auz, vedere și sănătatea dentară.
Pentru urechi, alimentele bogate în antioxidanți pot reduce riscul de pierdere a auzului indusă de zgomot și legată de vârstă. Cercetările arată că dietele bogate în antioxidanți pot încetini evoluția leziunilor urechii interne cauzate de factori precum zgomotul puternic, îmbătrânirea și chiar anumite medicamente.
Sursă foto: www.canva.com
Alimente pentru un auz mai bun
Avantajul unei diete bogate în antioxidanți este că susține mai multe aspecte ale sănătății tale în același timp. Iată câteva alimente cheie pe care le poți adăuga în farfurie pentru ca auzul tău să fie în cea mai bună formă:
- frunze verzi: spanacul, varza și sfecla elvețiană sunt pline de luteină și zeaxantină, antioxidanți cunoscuți pentru protejarea sănătății ochilor și reducerea riscului de degenerare maculară. Aceiași compuși pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației în organism, susținând circulația sănătoasă la nivelul urechilor;
- fructe de pădure: afinele, căpșunile și zmeura sunt încărcate cu vitamina C, care ajută la combaterea radicalilor liberi și susține sănătatea gingiilor, reducând potențial riscul de inflamații legate de auz;
- citrice: portocalele, lămâile și grepfrutul sunt bogate în vitamina C, un antioxidant puternic care protejează împotriva stresului oxidativ în urechea internă și susține producția de colagen pentru gingii și dinți puternici;
- nuci și semințe: migdalele, nucile și semințele de in sunt surse excelente de vitamina E, care a fost asociată cu un risc mai scăzut de pierdere a auzului legat de vârstă. De asemenea, acestea susțin sănătatea inimii, promovând o circulație mai bună la nivelul sistemului auditiv;
- morcovi și cartofi dulci: bogate în betacaroten, aceste legume susțin sănătatea ochilor și pot ajuta la conservarea structurilor delicate ale urechii interne;
- pește gras: somonul, macroul și sardinele sunt pline de acizi grași omega-3, care susțin sănătatea cardiovasculară și reduc riscul de pierdere a auzului legat de vârstă.
Sursă foto: www.canva.com
Dar cum să începi să le introduci în alimentația ta?
Începe ziua cu un smoothie plin de nutrienți
O modalitate excelentă de a începe să incluzi mai mulți antioxidanți este prin smoothie-uri. Amestecă fructe de pădure (afine, căpșuni), spanac sau varză kale și un fruct citric, cum ar fi o portocală. Poți adăuga semințe de in sau migdale pentru un plus de omega-3 și vitamina E.
Gustări sub formă de nuci și semințe
În loc de chipsuri sau bomboane, ține la îndemână un amestec de migdale, nuci și semințe de in pentru gustări. Acestea sunt bogate în vitamina E și acizi grași omega-3.
Consumă pește gras de două ori pe săptămână
Încearcă să adaugi pește gras precum somon, macrou sau sardine în mesele tale de două ori pe săptămână. Dacă nu ești un fan al peștelui, poți opta pentru suplimente cu ulei de pește.
Înlocuiește cerealele rafinate cu cereale integrale
Schimbă pâinea albă, pastele sau orezul pe versiuni din cereale integrale precum quinoa, orez brun sau pâine integrală. Cerealele integrale oferă mai multe vitamine și minerale, inclusiv zinc și vitamina E.
Dacă vrei să afli și mai multe despre cum să ai grijă de auzul tău, te așteptăm în oricare din cabinetele noastre din București, Reșita, Bistrița, Câmpulung Moldovenesc și Timișoara! Enjoy the Sound!