PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

BUCUREȘTI , B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scară A, parter, ap. 1 0770.617.707

REȘIȚA , Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caraș-Severin 0770.617.982

DEVA , Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

CÂMPULUNG MOLDOVENESC, Calea Bucovinei, nr. 53  0771.550.164

Blog

Ce articole am mai scris?

Iată-ne porniți la drum!

Cum v-am promis în articolul precedent, am plecat împreună în călătoria pe tărâmul sunetelor. 

Iar prima noastra “destinație” va fi locul în care întâlnim câteva dintre cauzele acestor pierderi auditive. Mereu auzim, în cabinetul nostru: “Doamna doctor, dar din ce cauza mi s-a întamplat asta? De la ce apar pierderile astea? Să înteleg și eu …”

Vom încerca să facem puțină lumină. Nu e ușor. Hipoacuziile – pierderile de auz – au multiple cauze, iar în general acestea acționează împreună, în proporție mai mare sau mai mică. “Bine, bine, și chiar nu există tratament, altul decat aparate?”, “… sau chiar operație?”, mai suntem uneori întrebați. Pierderile de auz cronice, dezvoltate în timp, sunt din păcate ireversibile. Da, sună înspăimântător, iar la anumiți pacienti această spaimă poate fi citită instant în expresia feței. Noi suntem aici să vă liniștim însă, în cele mai multe cazuri, aparatele auditive (acum din ce în ce mai micuțe și mai “istețe”) vă readuc în lumea sunetelor. Aceste pierderi se numesc neurosenzoriale (denumirea mai veche, ușor improprie, fiind de hipoacuziide percepție”). Așa cum ochelarii nu “vindecă” problema de vedere, dar pe timpul purtării, o corectează, aparatele nu restituie auzul pierdut, ci corectează, în mod cu atât mai selectiv cu cât sunt mai performante, deficițele în anumite zone – frecvente – după cum este cazul.

Asșdar, câteva cauze.

Prima ar fi pur și simplu varstă. Într-adevar, odată cu depășirea vârstei de 40 ani, minusculele celule “auzitoare” ale urechii interne, încep să obosească și, la un moment dat, să moară. La om (spre deosebire de alte mamifere), acestea, odată “plecate”, nu se mai întorc, iar auzul slăbește. În tarile civilizate, standardul este protezarea auditivă inclusiv în aceste cazuri așa-zis “normale”, de scădere fiziologică a auzului (numită presbiacuzie). Este simplu: urechile au nevoie de ajutor? De ce să nu il oferim? Diferențele în calitatea vieții sunt cruciale (comparativ cu omul ne-protezat auditiv). Din moment ce atunci când nu văd bine, ochii primesc ochelari, de ce nu ar primi și urechile noastre același tip de sprijin?!

Alți factori: otitele în antecedente (fie ele tratate bine, fie prost, fie deloc – mai ales înaintea erei antibioticelor și înaintea mijloacelor moderne de diagnostic), diabetul, unele infecții virale (pojar, zona zoster, oreion, sau citomegalovirus congenital), așa-numita surditate brusc instalată, medicamentele ototoxice (antibiotice ca streptomicina, gentamicina, kanamicina, citostatice, etc.), ereditatea (componența genetică), obezitatea, fumatul, hipertensiunea, febra, meningita, boala Meniere, accidentele vasculare cerebrale, tumorile (neurinomul de acustic). Există mai multe boli sau sindroame genetice, asociate tipic cu probleme de auz: sindromul branhio-oto-renal (BOR), sindromul Charge, sindromul Mondini, Goldenhar, Treacher-Collins, Waardenburg, Usher etc.

Un factor esențial responsabil de pierderile de auz, adesea ignorat din păcate, este reprezentat de expunerea la zgomot. Da, zgomotul cotidian (mai ales în zonele urbane aglomerate – trafic, claxoane, sirene; precum și zgomotele din construcții – flex, picamer, etc.) ne afectează, deși tindem să neglijăm acest aspect. Cu vârsta însă, efectul cumulativ al acestor expuneri se va resimți în mod decisiv. Despre efectele zgomotului, găsiți o prezentare mai detaliată în cadrul unui alt articol. Ideea de baza este că zgomotul poate fi dăunator, fie în condițiile unei expuneri scurte, dar la o intensitate mare a sunetului (exemplu: o împușcătură, petardă etc. – aproximativ 110 – 120 decibeli), fie ale unei expuneri mai îndelungate, la o intensitate ceva mai mică (exemplu: orice depășește 85 decibeli – aproximativ nivelul produs de către traficul urban – pentru o durată de peste 8 ore).

Mai pomenim și pierderile în general temporare, reversibile (deși în cazurile cu evoluție nefavorabilă sau anumite boli - otoscleroză, pot și ele deveni ireversibile). Aceste pierderi se referă la cazurile în care e afectată urechea MEDIE (“căsuța timpanului” cu osișoarele ei), sau EXTERNĂ, dar nu și urechea INTERNĂ (când e și aceasta afectată, vorbim deja de pierdere ireversibilă). Pierderile care nu afectează partea de nerv se cheamă de transmisie – nu mai merg bine piesele care se ocupă cu transmiterea sunetului din exterior la nervul auditiv. Un exemplu bun ar fi otita – la început seroasă, apoi posibil purulentă – din răcelile puternice, mai ales la persoanele cu vegetatii, polipi etc., otoscleroză la debut, perforațiile timpanului sau cicatricile acestuia, dopurile de ceară, obiecte străine prezente în canalul auditiv, excrescentele urechii externe sau medii – benigne sau maligne, dislocarea osișoarelor – de obicei în traumatisme.

Deocamdată atât! Sperăm că v-a plăcut acest prim “popas”. Rămâne să ne continuăm drumul și descoperirile …

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru că așa am fost clădiți și așa ne-am dorit să rămânem; suntem altfel pentru că oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali și merită tot ceea ce este mai bun din partea noastră.
 

Centrele AudioAlfa

BUCUREȘTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, București - 0770.617.707


REȘITA 

Aleea Țarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caraș-Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Împăratul Traian, nr. 33, parter (în incinta CARP, în spatele Spitalului Județean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005


CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Calea Bucovinei, nr. 53, jud. Suceava - 0771.550.164