PROGRAM Luni - Vineri 08:00 - 17:00

 BUCURESTI, B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1 0770.617.707

 RESITA, Aleea Tarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, Caras Severin 0770.617.982

 DEVA, Str. Imparatul Traian, nr. 33, parter (in incinta CARP), Hunedoara 0733.021.763

BISTRIȚA, B-dul Decebal, nr. 15, parter  0771.671.005

Blog

Ce articole am mai scris?

Iata-ne porniti la drum!

Cum v-am promis in articolul precedent, am plecat impreuna in calatoria pe taramul sunetelor. 

Iar prima noastra “destinatie” va fi locul in care intalnim cateva dintre cauzele acestor pierderi auditive. Mereu auzim, in cabinetul nostru: “Doamna doctor, dar din ce cauza mi s-a intamplat asta? De la ce apar pierderile astea? Sa inteleg si eu …”

 

Vom incerca sa facem putina lumina. Nu e usor. Hipoacuziile – pierderile de auz – au multiple cauze, iar in general acestea actioneaza impreuna, in proportie mai mare sau mai mica. “Bine, bine, si chiar nu exista tratament, altul decat aparate?”, “… sau chiar operatie?”, mai suntem uneori intrebati. Pierderile de auz cronice, dezvoltate in timp, sunt din pacate ireversibile. Da, suna inspaimantator, iar la anumiti pacienti aceasta spaima poate fi citita instant in expresia fetei. Noi suntem aici sa va linistim insa. In cele mai multe cazuri, aparatele auditive (acum din ce in ce mai micute si mai “istete”) va readuc in lumea sunetelor. Aceste pierderi se numesc neurosenzoriale (denumirea mai veche, usor improprie, fiind de hipoacuziide perceptie”). Asa cum ochelarii nu “vindeca” problema de vedere, dar pe timpul purtarii, o corecteaza, aparatele nu restituie auzul pierdut, ci corecteaza, in mod cu atat mai selectiv cu cat sunt mai performante, deficitele in anumite zone – frecvente – dupa cum este cazul.

Asadar, cateva cauze.

Prima ar fi pur si simplu varsta. Intr-adevar, odata cu depasirea varstei de 40 ani, minusculele celule “auzitoare” ale urechii interne, incep sa oboseasca si, la un moment dat, sa moara. La om (spre deosebire de alte mamifere), acestea, odata “plecate”, nu se mai intorc, iar auzul slabeste. In tarile civilizate, standardul este protezarea auditiva inclusiv in aceste cazuri asa-zis “normale”, de scadere fiziologica a auzului (numita presbiacuzie). Este simplu: urechile au nevoie de ajutor? De ce sa nu li-l oferim? Diferentele in calitatea vietii sunt cruciale (comparativ cu omul ne-protezat auditiv). Din moment ce atunci cand nu vad bine, ochii primesc ochelari, de ce nu ar primi si urechile noastre acelasi tip de sprijin?!

Alti factori: otitele in antececente (fie ele tratate bine, fie prost, fie deloc – mai ales inaintea erei antibioticelor si inaintea mijloacelor moderne de diagnostic), diabetul, unele infectii virale (pojar, zona zoster, oreion, sau citomegalovirus congenital), asa-numita surditate brusc instalata, medicamentele ototoxice (antibiotice ca streptomicina, gentamicina, kanamicina, citostatice, etc.), ereditatea (componenta genetica), obezitatea, fumatul, hipertensiunea, febra, meningita, boala Meniere, accidentele vasculare cerebrale, tumorile (neurinomul de acustic). Exista mai multe boli sau sindroame genetice, asociate tipic cu probleme de auz: sindromul branhio-oto-renal (BOR), sindromul Charge, sindromul Mondini, Goldenhar, Treacher-Collins, Waardenburg, Usher etc.

Un factor esential responsabil de pierderile de auz, adesea ignorat din pacate, este reprezentat de expunerea la zgomot. Da, zgomotul cotidian (mai ales in zonele urbane aglomerate – trafic, claxoane, sirene; precum si zgomotele din constructii – flex, picamer, etc.) ne afecteaza, desi tindem sa neglijam acest aspect. Cu varsta insa, efectul cumulativ al acestor expuneri se va resimti in mod decisiv. Despre efectele zgomotului, gasiti o prezentare mai detaliata in cadrul unui alt articol. Ideea de baza este ca zgomotul poate fi daunator, fie in conditiile unei expuneri scurte, dar la o intensitate mare a sunetului (exemplu: o impuscatura, petarda etc. – aproximativ 110 – 120 decibeli), fie ale unei expuneri mai indelungate, la o intensitate ceva mai mica (exemplu: orice depaseste 85 decibeli – aproximativ nivelul produs de catre traficul urban – pentru o durata de peste 8 ore).

Mai pomenim si pierderile in general temporare, reversibile (desi in cazurile cu evolutie nefavorabila sau anumite boli - otoscleroza, pot si ele deveni ireversibile). Aceste pierderi se refera la cazurile in care e afectata urechea MEDIE (“casuta timpanului” cu osisoarele ei), sau EXTERNA,  dar nu si urechea INTERNA (cand e si aceasta afectata, vorbim deja de pierdere ireversibila). Pierderile care nu afecteaza partea de nerv se cheama de transmisie – nu mai merg bine piesele care se ocupa cu transmiterea sunetului din exterior la nervul auditiv. Un exemplu bun ar fi otita – la inceput seroasa, apoi posibil purulenta – din racelile puternice, mai ales la persoanele cu vegetatii, polipi etc., otoscleroza la debut, perforatiile timpanului sau cicatricile acestuia, dopurile de ceara, obiecte straine prezente in canalul auditiv, excrescentele urechii externe sau medii – benigne sau maligne, dislocarea osisoarelor – de obicei in traumatisme.

Deocamdata atat! Speram ca v-a placut acest prim “popas”. Ramane sa ne continuam drumul si descoperirile …

Noi, “Echipa Audio Alfa” suntem altfel. Suntem altfel pentru ca asa am fost claditi si asa ne-am dorit sa ramanem; suntem altfel pentru ca oamenii care ne trec pragul sunt oameni speciali si merita tot ceea ce este mai bun din partea noastra
 

BUCURESTI

B-dul Tineretului, nr. 21, bloc Z6, scara A, parter, ap. 1, interfon 01, sector 4, Bucuresti - 0770.617.707


RESITA 

Aleea Tarcului, Bloc 5, scara B, parter, ap. 1, jud. Caras Severin - 0770.617.982


DEVA

Str. Imparatul Traian, nr. 33, parter (in incinta CARP, in spatele Spitalului Judetean), jud. Hunedoara - 0733.021.763


BISTRIȚA

B-dul Decebal, nr. 15, parter, jud. Bistrița-Năsăud - 0771.671.005

Hai sa ne cunoastem!